Publicitat
Vallès

El Consell d’Alcaldies declara l’emergència climàtica al Vallès

El Consell d'Alcaldies d'aquest dilluns / CEDIDA (Consell Comarcal)

Declaració d’emergència climàtica al Vallès Occidental. El Consell d’Alcaldies que es va celebrar ahir a la seu del Consell Comarcal va acordar aquesta declaració amb l’objectiu d’activar “al més aviat possible” un pla supramunicipal d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire.

Per elaborar aquest pla, el Consell d’Alcaldies va instar el Consell Comarcal a crear una taula política i una altra de tècnica, i també la seva redacció i aprovació, així com a “desenvolupar de forma conjunta” una estratègia amb el Vallès Oriental i també en col·laboració amb el Baix Llobregat, les dues comarques veïnes. D’altra banda, també es va acordar sol·licitar a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona suport tècnic, econòmic i polític davant d’aquesta iniciativa.

“Com a territori, podem declarar l’emergència climàtica consensuadament, més enllà que cada municipi ho acabi fent de manera individual”, va assegurar el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, qui va destacar que “per la nostra situació i les característiques de la comarca som especialment vulnerables”.

Publicitat

Definir estratègies

L’acord que es va decidir ahir manifesta que “cal definir les estratègies que s’han de dur a terme com a territori i començar la seva implantació de forma consensuada i ordenada per garantir la seva efectivitat”. “L’única manera de combatre la contaminació atmosfèrica local és actuant sobre els focus emissors de les zones afectades que arreu del món coincideixen amb aglomeracions urbanes econòmicament dinàmiques”, ha assegurat Giménez. D’aquesta manera, el Consell d’Alcaldies considera que també s’ha de tirar endavant un pla de millora de la mobilitat, per fer-la més sostenible i promoure l’ús del transport públic.

La situació de la comarca

12 dels 23 municipis del Vallès Occidental estan declarats com a Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, segons el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire de la Generalitat de Catalunya aprovat al setembre de l’any 2014. Entre aquests municipis destaquen Badia del Vallès, Barberà, Sabadell o Terrassa, entre d’altres.

La contaminació atmosfèrica dels 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona afecta Catalunya de forma reduïda en extensió (2,3% del territori), però en canvi, afecta el 60% de la població catalana, més de 4,6 milions d’habitants.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top