ARNAU BONADA

Ve una nova crisi econòmica?

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

Des de fa uns dies, molts clients em pregunten, inquiets, sobre el futur de l’economia. Jo els responc que, certament, la majoria d’analistes preveuen una frenada important de l’activitat aquest segon semestre que hauria de continuar durant el 2020. Les causes són conegudes: la guerra comercial entre els EUA i la Xina i la desafortunada gestió del Brexit han distorsionat greument el comerç internacional i això ha perjudicat de manera notable l’economia alemanya. I, com diu l’axioma, quan Alemanya esternuda, Europa tremola.

Tanmateix, no existeix consens, ara per ara, en la valoració de la intensitat de la desacceleració que s’acosta. Hi ha qui sosté que la nostra economia continuarà creixent però a menor ritme, mentre que d’altres pronostiquen una veritable recessió. El que vull posar en relleu és que, de moment, es descarta una crisi comparable a la que vam patir el 2008. I aquest és un fet important a remarcar.

Un dels motius que ens poden permetre ser relativament optimistes és que, aquests darrers anys, els bancs han estat molt més prudents en la concessió de crèdits i, per tant, no ens trobarem amb els espectaculars nivells de morositat que es van viure aleshores. També tenim a favor que, actualment, el Banc Central Europeu és una entitat amb molta més independència i marge de maniobra, res a veure amb la màquina austericida que dirigia l’infaustament recordat Jean-Claude Trichet.

Ara bé, no tot són flors i violes. Un aspecte preocupant és que el 2007 el deute públic de l’Estat espanyol no arribava al 40% del PIB, mentre que ara és de prop del 100%. Per tant, si l’escenari econòmic empitjora i augmenta l’atur, l’Estat tindrà poca capacitat per pal·liar la situació. I tampoc podem negligir el fet que la inestabilitat política permanent en la qual s’ha instal·lat el país no és en absolut favorable per a l’economia.

Vull acabar recalcant que els economistes no som vidents i que el futur és impredictible. Qui defensi el contrari no fa cap favor al gremi. En especial, us recomano que no us deixeu atemorir per alguns discursos apocalíptics que a vegades s’escolten als mitjans. I que, si en teniu ganes i us ho podeu permetre, no deixeu d’anar a sopar fora o de renovar la televisió per culpa d’un titular negatiu. Passareu una bona estona i, a més, estareu ajudant l’economia.

Comentaris
To Top