Ciutat

El Joan Oliver fa entrega dels diplomes de les Tutories entre iguals

Els alumnes es fan una foto de grup amb Robles i Cabanas / D.S.

Segon any que l’institut Joan Oliver acull el programa de Tutoria entre iguals (TEI), que intenta prevenir l’assetjament escolar a través de la millora de la convivència a l’escola. Aquest matí, el centre ha fet entrega dels diplomes de tutors als alumnes de les 4 línies de tercer d’ESO que es faran càrrec dels de primer. A l’acte han assistit el regidor d’Educació, Manuel Robles, i el waterpolista de del CN Sabadell i membre de la selecció espanyola de waterpolo Sergi Cabanas.

L’objectiu pel centre és tenir “tolerància zero” contra l’assetjament escolar, segons ha explicat el director del Joan Oliver, Emili Nogales. “Volem que quan acabi el curs, hàgim aconseguit que cap alumne se senti malament”, ha explicat el director als alumnes que omplien la sala d’actes de l’institut.

Pel seu cantó, Robles ha demanat “responsabilitat” als alumnes de tercer d’ESO que tutoritzaran als de primer. “Penseu en ells com un cotxe i en vosaltres com els conductors. El cotxe no es mou sol, i teniu la responsabilitat de conduir-lo d’una forma que el faci funcionar correctament”, explicava el regidor d’Educació, i ha destacat que si el programa funcionava, també ho faria “la cohesió”.

La història de Cabanas

El waterpolista ha causat furor a la sala d’actes i també s’ha guanyat l’atenció dels joves amb una història d’assetjament que va patir durant l’any 2015 a la selecció espanyola de waterpolo, per part de l’entrenador. La situació va passar a Rússia, on la selecció s’entrenava a un centre de tecnificació. En un partit d’entrenament contra Romania, i sense saber el motiu, l’entrenador la va agafar contra Cabanas. “Jo pensava que estava ajudant, però em va fotre una bronca inhumana i em va fer fora de l’equip 5 dies”, explicava als alumnes.

La situació va ser tal que el jugador va decidir deixar la selecció espanyola de waterpolo i no participar en les olimpíades de Rio de Janeiro el 2016. “Vaig renunciar perquè no estava còmode, això és el que s’aconsegueix quan s’abusa de l’altre”, assegurava Cabanas.

Un programa que creix

El seu impulsor, Andrés González Bellido, catedràtic d’Orientació Educativa de la Universitat de Barcelona, explica que el TEI funcionarà aquest curs a més de 1.300 centres educatius de tota Espanya i del món, i que seran 300.000 alumnes els que hi participaran. “El professorat i la família ens assabentem d’un 15 a un 20% de les situacions, els alumnes ho fan d’un 95%, perquè necessiten a algú que els aplaudeixi la seva acció”, explicava González.

Aquest és precisament el motiu del bon funcionament del TEI, ja que els alumnes poden ajudar als seus companys a visibilitzar la seva situació. “És un procés d’empoderament perquè quan es produeixin aquestes situacions hi hagi resposta”, defensava el catedràtic i impulsor del TEI.

Comentaris
To Top