Publicitat
ARNAU BONADA

L’hora de la veritat per al clúster

Publicitat

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

La setmana passada vaig assistir a una jornada de treball que va tenir lloc al CEI de Can Roqueta, organitzada per Promoció Econòmica en el marc del programa Triangulum, una iniciativa promoguda per la UE en la qual tres ciutats anomenades far –Manchester, Eindhoven i Stavanger– comparteixen la seva experiència de superació urbana amb tres altres ciutats europees, Sabadell entre elles. La jornada la va conduir el professor Mark Cox, de la Universitat de Tecnologia d’Eindhoven. El model d’èxit d’aquesta ciutat holandesa es basa en l’anomenada quàdruple hèlix: la cooperació entre sector públic, empreses, universitats i societat civil. Gràcies a aquest sistema de govern compartit, Eindhoven ha esdevingut la capital d’una regió líder en innovació i atracció de talent. Les xifres de la regió maregen: un creixement del PIB del 4,9%, un 4,4% d’atur o els 1.900 milions d’euros en inversió anual en R+D, per exemple.

Com diu Cox, a Eindhoven no són ni més ni menys intel·ligents que a Sabadell, però allà la societat ha estat capaç de generar un entorn inspirador on desplegar tot el talent dels joves. Aquesta és la clau de l’èxit de la regió.

Dins del marc de Triangulum, s’està gestionant una cartera de projectes innovadors que es podrien implantar a Sabadell. Estem parlant de pantalles interactives, enllumenat intel·ligent amb sensors acústics o de sistemes de distribució d’última milla sostenibles. Ara bé, de tots els projectes de ciutat que es discuteixen, el que genera més consens és el del clúster de l’esport, la salut i la innovació. Es valora, sobretot, el paper que ja tenen a Sabadell aquests sectors, així com l’alt potencial de transformació de ciutat del projecte: estem parlant de generar un entorn inspirador i d’atraure i retenir talent.

Prova d’aquest consens és que, de fet, el mes de juny del 2018, el ple de l’Ajuntament de Sabadell va aprovar per unanimitat potenciar el clúster. Des d’aleshores, molts agents s’han sumat al projecte i esperen, impacients, que aquest sigui una realitat tangible. No conec cap altre projecte econòmic a Sabadell que generi tanta il·lusió i aglutini tanta gent. Per tant, ara hauria de ser el moment d’apostar-hi de debò. I això significa dotar-lo pressupostàriament i definir una estructura professional que el tiri endavant. Sense aquests elements, correm el risc que tot quedi en un somni.

Darrerament, els missatges que he rebut de l’Ajuntament, en relació amb el clúster, són molt contradictoris. I això em preocupa. Demanaria més claredat en el posicionament municipal; i claredat vol dir saber si s’hi aposta de veritat o no, i quantificar en l’àmbit pressupostari aquesta aposta. La resta, com diu Greta Thunberg, són paraules buides.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top