Publicitat
Ciutat

Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional (UAB): “Han aplicat la sedició d’una manera grollera”

Amb l’objectiu d’analitzar la sentència als polítics i líders cívics independentistes, el D.S. ha preguntat a experts juristes pel seu contingut, fonamentació i també per les possibilitats de futur dels empresonats. En parlem amb la catedràtica de Dret Constitucional de la UAB, Mercè Barceló.

“És una sentència absolutament desproporcionada, que no està basada en dret. Han aplicat la sedició d’una manera grollera”. Així de contundent es mostra la catedràtica de Dret Constitucional de la UAB, Mercè Barceló. Exlletrada a l’alt tribunal i ara membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, pot parlar amb coneixement sobre la doctrina del Tribunal Constitucional i els seus efectes sobre l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. “D’acord amb la jurisprudència del TC, Forcadell era inviolable en l’exercici del seu càrrec”, exposa Barceló, que té clar que “no se li hauria d’haver atribuït cap delicte des d’inici”.

Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de l’Autònoma / ACN

Barceló creu que la sentència no aconsegueix fonamentar el delicte de sedició, que “s’amplia” per justificar les penes, mentre es “restringeixen” drets fonamentals, com són la manifestació i la llibertat d’expressió. “Enlloc se’ns demostra el moment de l’alçament tumultuari ni tampoc es mostra una forta violència. I sense això no es pot parlar de sedició”, assegura la catedràtica. De fet, creu que l’alt tribunal és conscient d’aquesta falta de base i s’escuda en l’aplicació del dret. “Tota l’estona s’estan justificant en el fet que no es persegueixen idees. Excusatio non petita, accusatio manifesta”, apunta.

Pel que fa al futur dels polítics i líders cívics empresonats, Barceló creu que una possible sortida seria una reforma del delicte de sedició en el Codi Penal que es pugui aplicar de forma retroactiva. “És un delicte d’ordre públic, no contra la Constitució. Les penes estan inflades”, assegura la catedràtica, que apel·la a la “voluntat política” per resoldre la situació en què queden els presos independentistes.

Publicitat
Comentaris
To Top