Publicitat
Ciutat

Barcelona 2020: entrada prohibida

L’aplicació de la zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona farà que 85.000 vehicles vallesans no puguin entrar a la capital catalana

Cotxes i furgonetes circulen per la C-58, al seu pas pel Vallès Occidental / LLUÍS FRANCO

Uns 85.000 vehicles del Vallès Occidental tindran vetada l’entrada a Barcelona a partir del 2020 a causa de l’aplicació de la zona de baixes emissions (ZBE) dins l’àmbit de les Rondes. El doble dels vehicles afectats per la mateixa normativa al Vallès Oriental (40.000), segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. És a dir, que prop del 14% del parc mòbil del Vallès Occidental no podrà accedir a l’interior de la capital catalana.

Val a dir també, que tot i que la majoria de desplaçaments al Vallès es donen dins la comarca (75%), el destí principal dels vehicles vallesans fora de la demarcació és el Barcelonès (14,5%). La majoria d’aquests trajectes, a més, es fan en vehicle privat: el 45% de les persones residents al Vallès Occidental es desplacen entre setmana en el seu propi vehicle. Només un 13,5% ho fan en transport públic. En els desplaçaments interns, l’ús d’aquest mitjà de transport baixa fins el 8%. Són dades de l’Observatori del Vallès Occidental, depenent del Consell Comarcal.

A tot plegat cal afegir que bona part dels vehicles que no puguin accedir a Barcelona es quedaran al Vallès. Aquest fet, sumat que la comarca és un important eix viari, augmentarà notòriament la pol·lució a la demarcació. Cal recordar també que la Comissió Europea ja ha alertat en diverses ocasions dels alts nivells de contaminació al Vallès, i que al juliol va decidir portar Espanya davant els tribunals per infringir la legislació comunitària de qualitat de l’aire a Madrid, Barcelona i l’àrea del Baix Llobregat-Vallès.

El Vallès, davant la ZBE de Barcelona

“La nostra comarca és un territori especialment vulnerable en relació amb la qualitat de l’aire i la contaminació: estem a tocar de la gran ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, estem en una cruïlla d’infraestructures viàries d’alta capacitat, un espai fortament industrialitzat i amb un alt nivell de població”, recordava dijous Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, “no volem que els vehicles puguin accedir a zones de baixes emissions, però tampoc ens agradaria que poguessin sortir cap als polígons industrials de la nostra comarca”.

En una línia similar, l’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, s’ha expressat en diverses ocasions en contra de mesures ambientals amb “un biaix centralista”, com el possible peatge ambiental a la C-58 proposat per l’AMB el mes d’agost: “Tal vegada, la resta de municipis haurem de posar un peatge ambiental per a vehicles no residents, o estudiar la fiscalització ambiental de grans infraestructures que nodreixen la capital, però que suposen un impacte ambiental negatiu per al municipi”.

“És important que aquestes polítiques no es facin només des de Barcelona; sinó de manera col·laborativa amb altres ciutats. Al cap i a la fi, entre nosaltres no hi ha murs”, opinava al seu torn l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, durant el Primer Congrés de la Qualitat de l’Aire, celebrat el 24 i 25 d’octubre a la nostra ciutat.

Un peatge ambiental a la C-58?

Veu, vot i normativa pròpia

Tant des del Consell Comarcal del Vallès Occidental com des de l’Ajuntament de Sabadell s’ha demanat aquests dies l’oportunitat de participar en les polítiques ambientals de l’Àrea Metropolitana, que afecten de retruc la comarca. “Poden haver-hi grans transformacions des de les grans institucions, però els veritables canvis es donen des de les ciutats”, deia dijous l’alcaldessa, Marta Farrés. Al Vallès Occidental no existeix encara un marc normatiu comú en matèria ambiental, tot i que dotze municipis –inclòs Sabadell– formen part de l’anomenat Àmbit-40. És a dir, que des del gener del 2019 no permeten circular dins els seus termes municipals furgonetes matriculades abans del 1994 i turismes d’abans del 1997, entre dilluns i divendres.

Tot i això, es tracta d’una normativa molt menys restrictiva que la de la ZBE de Barcelona –que afectarà també turismes d’abans de l’any 2000– i que no respon del tot a la realitat vallesana. Així, per exemple, municipis com Sant Cugat o Ripollet han mostrat interès per desenvolupar les seves pròpies ZBE; i el Consell Comarcal ha constituït una Taula per la qualitat de l’aire que tindrà per missió elaborar un pla supramunicipal contra la contaminació. Mentre aquest pla arriba, però, el Consell proposa als seus membres fins a 15 mesures contra la contaminació. Entre elles: potenciar els camins escolars, eliminar els plàstics d’un sol ús o intensificar el control policial sobre els vehicles contaminants.

Els municipis vallesans reclamen veu i vot en les polítiques ambientals

Publicitat
Comentaris
To Top