SANT CUGAT

Sant Cugat estrena un espai per homenatjar les morts gestacionals i neonatals

Sant Cugat del Vallès tindrà el primer memorial dedicat al dol perinatal del Vallès Occidental. La idea ha estat materialitzada per GIC de Nomber, l’empresa concessionària del cementiri santcugatenc, i ha estat impulsada per l’associació Anhel amb la col·laboració de l’ajuntament de Sant Cugat. El memorial, que està situat al bell mig del cementiri i que vol homenatjar a tots aquells nens morts durant la gestació o pocs dies després del naixement, consta d’una parcel·la delimitada i un gran monòlit situat al centre on s’hi pot llegir “A tu i a tots els bebès que ens vau deixar abans d’hora”.

Memorial al dol perinatal / Cedida

“Per nosaltres el memorial té un significat: donar a les famílies un espai on homenatjar als seus fills i poder-los recordar”, explica la Guida Rubio, psicòloga perinatal i presidenta d’Anhels. La ubicació del memorial tampoc és coincidència, Rubio considera que al cementiri es pot combatre la “invisibilització” que va associada a aquest tipus de mort. “El problema amb la mort gestacional i neonatal és que no estan tan reconegudes en l’àmbit social perquè a vegades a aquell nen no l’ha vist ningú”, assegura la presidenta d’Anhel i afegeix que “poder-los ubicar en aquest espai on s’ubiquen la resta de morts i de persones estimades és molt simbòlic. Al final és situar a tothom a la mateixa alçada, i això és molt important per a les famílies”, defensa Rubio.

L’espai també té una part personal per a cada família. Segons explica la presidenta d’Anhels, cada família podrà col·locar una estrella amb el nom o la data del seu bebé. “És com molt personalitzat, perquè tothom podrà fer-se seu i del nen que ha perdut”, assegura Rubio. A més a més, les famílies que ho desitgin també podran dipositar les cendres del nadó.

L’objectiu ara, segons explica la presidenta d’Anhels, és aconseguir que d’altres municipis de la comarca cedeixin també espais als seus cementiris per poder inaugurar memorials similars.

Sobre Anhels

L’associació Anhels va nèixer l’any 2017 a Sabadell amb el desig d’ajudar les famílies que passen per una situació tan dolorosa com és la mort d’un fill en l’etapa gestacional i neonatal. Actualment compta amb 32 famílies sòcies i atén prop d’una cinquantena de persones. Entre les activitats hi ha els grups d’ajuda mútua i també es fa atenció personalitzada. “És un espai on compartir com se senten, on riure, on plorar, o, en definitiva, on fer xarxa”, assegura Rubio.

Comentaris
To Top