Ciutat

El Govern pretén “repensar” els pressupostos participatius el 2020

“Repensarem el projecte i ho farem amb les entitats”, ha assegurat la regidora Marta Morell

La regidora de Participació i tinenta d'alcaldessa, Marta Morell / LLUÍS FRANCO

Dubtes sobre el futur dels pressupostos participatius de Construint Ciutat. El Govern es planteja revisar el model de participació ciutadana, dissenyat pel govern anterior, que caducarà a partir del juny de 2020. Així ho ha anunciat la tinenta d’alcaldessa i regidora de Participació, Marta Morell, en el ple municipal d’aquest vespre. L’executiu ha anunciat que redefinirà la fórmula actual, en què l’Ajuntament posa a disposició un milió d’euros dels comptes a l’any per projectes impulsats per la ciutadania.

Repensarem el projecte i ho farem amb les entitats. No ho farem de manera unilateral”, ha anunciat Morell sobre una fórmula que fins el moment ha demostrat tenir deficiències: des de 2017, només quatre de cada deu projectes no s’han culminat per falta de pressupost o de previsions

L’alcaldessa Farrés i els tinents d’alcaldessa Gibert i Morell, avui al ple / LLUÍS FRANCO

L’oposició, entre dues aigües

ERC i la Crida s’han oposat clarament a aquesta revisió –van ser les principals impulsores del model en el mandat anterior–. Ambdues formacions creuen que s’ha de seguir apostant per aquesta fórmula. Des dels republicans, han considerat que es tracta “d’una acció política transformadora” que ja té un recorregut de tres anys. En la mateixa línia, Nani Valero, portaveu de la Crida, ha demanat explícitament al Govern que no ho abandoni: “Volem que tingui continuïtat i que tingui la participació activa de l’Ajuntament”, ha assenyalat.

La resta de l’oposició –Junts i Ciutadans– han refermat els seus dubtes sobre els pressupostos participatius en sintonia amb l’executiu PSC-Podem. Tot i així, han demanat al govern de Farrés que concreti què vol. La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, ha demanat a la regidora de Participació, Marta Morell: “Quines són les intencions sobre el projectes participatius?“, una pregunta que no ha tingut resposta. “No sabem quina és la seva posició”, s’ha afegit Adrián Hernández (Cs), que ha assenyalat que altres vies de participació, com els Consells de Districte, estan inactius “perquè no saben què faran amb ells”.

Primera pedra pels projectes de 2019

Al marge de les crítiques, i a falta de revisar el model de participació, el ple municipal ha aprovat per unanimitat la concessió del 20% de les subvencions que faltava per pagar pels projectes guanyadors en l’edició 2019 de Construint Ciutat.

Entre els projectes guanyadors, figuren accions per a millorar l’espai públic, els equipaments municipals i la cohesió social, com el projecte cultural Empoder’Art Art als Barris, tallers de prevenció de conductes addictives a joves o el projecte per una millora de la qualitat de l’aire Vivim, respirem, replantegem Sabadell, entre d’altres.

Aquests són els 19 projectes de Construint Ciutat que rebran finançament de l’Ajuntament

La majoria de projectes, sense finalitzar

Els 60% dels projectes de Construïm Ciutat impulsats per l’anterior govern municipal encara no s’han fet efectius. De totes les propostes que es van realitzar en les edicions de 2017, 2018 i 2019, només se n’han culminat vint. La majoria de propostes que han tirat endavant eren de ràpida execució. El principal escull es troba en l’espai públic i els equipaments, dels quals només s’han fet un dels setze projectes.

Les dificultats per executar els projectes i el canvi de govern del passat juny ha despertat tots els dubtes sobre la continuïtat d’aquest model de participació ciudadana. Els projectes que avui segueixen en peu esperen encara veure quin és el seu final. Ara caldrà veure quin futur depara per la mateixa fórmula de participació, avui en l’aire.

Comentaris
To Top