Ciutat

La defensa dels CDR empresonats assegura que al sumari del cas “no hi ha cap element ferm que sostingui les acusacions”

L'advocat d'Alerta Solidària Xavier Pellicer, atenent els mitjans de comunicació aquest dijous / ACN

El portaveu d’Alerta Solidària, l’advocat Xavier Pellicer, ha assegurat aquest dijous que després de revisar vuit dels nou volums del sumari es constata que aquest no conté “cap element ferm que sostingui les acusacions” dels nou detinguts el passat 23 de setembre. “No se sosté ni l’acusació de terrorisme, ni la de temptativa d’estralls ni la de tinença d’explosiu”, afegeix.

Sobre aquesta última, Pellicer ha volgut deixar clar que al sumari queda clar que ni els agents dels Tedax ni els gossos especialistes van detectar a cap dels domicilis registrats la presència d’explosius. Pel que fa a les declaracions dels detinguts, Pellicer ha assegurat que “no tenen cap valor jurídic” perquè es van produir “vulnerant el seu dret de defensa”.

En una roda de premsa a les portes de la seu del Síndic de Greuges a Barcelona, l’advocat i portaveu d’Alerta Solidària, l’organització que coordina la defensa dels nou CDR detinguts en el marc de l’operació Judes, ha insistit que aquesta operació té un marcat caire polític que ha tornat a quedar demostrat pel fet el sumari arribés als mitjans de comunicació el dia que la justícia britànica “donés una bufetada’ a l’Estat espanyol qualificant de “desproporcionada” l’euroordre contra l’exconsellera Ponsatí i el mateix dia que el president espanyol posés en dubte l’autonomia de la Fiscalia. “Ha estat un intent a correcuita per modificar el vot a les eleccions estatals”, ha afegit.

“Queda clar que aquest cas és un intent d’atemorir a la població carregant contra un seguit de persones actives i vinculades al territori que han participat en diverses mobilitzacions de protesta”, ha afirmat Pellicer. Sobre les múltiples filtracions sobre el cas que s’han anat produint, Pellicer ha recordat que “la revelació de secrets per part de funcionaris públics” constitueixen un delicte tipificat al codi penal i que “aniran fins al final per no deixar-les impunes”. “El mateix dia de les detencions es van filtrar vídeos i imatges i això és molt gres”, ha apuntat.

Pellicer també ha insistit en les irregularitats comeses durant els interrogatoris dels detinguts. Aquí, ha deixat clar que aquestes declaracions “no tenen cap valor jurídic” per la defensa i que tampoc n’haurien de tenir per cap “tribunal just i democràtic” perquè es van aconseguir vulnerant el seu dret a defensa.

Amenaces i coaccions

L’advocat ha assenyalat que les declaracions de Jordi Ros i Ferran Jolis, les que expliquen el suposat complot per assaltar el Parlament, van ser aconseguides amb amenaces i coaccions i que les impugnaran. “La setmana vinent informarem de les accions legals que emprendrem per donar resposta als maltractaments i les coaccions. Anirem fins a les últimes conseqüències”, ha reblat.

Pel que fa a la suposada tinença d’explosius, Pellicer ha insistit en reiterades ocasions que al sumari no consta que ni els agents dels Tedax ni els gossos ensinistrats trobessin cap substància explosiva. “És una nova mentida que es va posar sobre la taula per part de Fiscalia, Audiència Nacional i Guàrdia Civil que ha quedat desmentida”, ha afegit.

Pellicer també ha comentat que entre el material comissat amb el que suposadament es podrien fabricar explosius hi havia lleixiu, sal de taula i altres materials que es poden comprar legalment i que s’haurà de demostrar que els tinguessin per fer artefactes explosius.

Per últim, el portaveu d’Alerta Solidària nega que els detinguts planegessin ocupar el Parlament i que en cas que fos així es tractaria d’una mobilització social com moltes de les que s’han produït les últimes setmanes en reacció a la sentència del procés. “Ocupar un rectorat o tallar un carrer és un acte de protesta i no un acte terrorista”, ha apuntat. També treu importància als suposats contactes amb el president Torra assegurant que “no van més enllà dels que qualsevol ciutadà pot tenir amb un representant polític”.

La Guàrdia Civil sosté que els CDR empresonats tenien explosiu Termita que estava “llest per ser utilitzat”

Comentaris
To Top