Publicitat
Ciutat

La Guàrdia Civil sosté que els CDR empresonats tenien explosiu Termita que estava "llest per ser utilitzat"

Detenció d'un dels activistes de CDR a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Els CDR empresonats en l'operació Judes disposaven d'un explosiu denominat Termita que es trobava "sintetitzat" i "llest per ser utilitzat". Així ho indica un informe preliminar dels Tedax de la Guàrdia Civil que apareix en el sumari al qual ha tingut accés l'ACN. Segons l'informe, existia una "organització criminal" amb un "nucli productor" d'aquestes substàncies integrat per almenys Jordi Ros, Alexis Codina i Germinal Tomàs, i coordinat per Eduard Garzón. Existien dos grups – un al Vallès i l'altre a Osona - que s'encarregaven de produir Termita des de "laboratoris clandestins" com els localitzats a Sabadell i Sant Fost de Campsentelles. La benemèrita considera que els detinguts tenien tècniques "similars" a les d'ETA o Terra Lliure.

L'objectiu era actuar sobre "punts sensibles" com el Parlament, torres elèctriques i quarters de la Guàrdia Civil. De fet, segons el sumari, els ERT pretenien dur a terme accions contra torres elèctriques de Madrid, Saragossa i Catalunya.

Un informe del 13 de setembre apunta que els explosius anaven a ser utilitzats "contra persones, llocs o punts sensibles com el Parlament o infraestructures crítiques" i no descarta "la finalitat de l'enviament d'explosius mitjançant paqueteria a casernes de la Guàrdia Civil", ja que Ros ho hauria consultat per internet. Ros hauria consultat per Internet les direccions dels quarters de la Guàrdia Civil a Barcelona. L’informe considera que aquestes recerques "podrien estar relacionades amb la localització de possibles objectius sobre els que dur a terme accions on es pugui utilitzar les substàncies". La Guàrdia Civil també apunta com a indici que membres de l'ERT, com Alexis Codina, han "demostrat especial animadversió a les xarxes socials" respecte a la Guàrdia Civil.

Contactes amb altres CDR i "empresaris" per aconseguir precursors

El cos policial sosté que Jordi Ros havia fet contactes amb diversos individus que “podrien ser membres o simpatitzants de CDR" per aconseguir 200 kg de parafina. Aquests contactes es van fer, segons la Guàrdia Civil, amb "empresaris i industrials, persones que per la seva condició tenen accés, sense aixecar sospites, a l’adquisició d’aquest material en tan significativa quantitat".

El maig del 2019, la Guàrdia Civil detecta el contacte de Jordi Ros amb diversos empresaris "amb la intenció d'adquirir "200 quilograms de parafina". A partir del juliol de 2019 la Guàrdia Civil intensifica el seguiment a Ros, que adquireix "diverses substàncies químiques, altres materials de laboratori i elements de protecció". Entre el material, destaca la compra de 25 litres "d'àcid nítric 60%" i 25 litres "d'àcid sulfúric 98/99". La Guàrdia Civil recalca com a "indicador intens d'il·legalitat" de les activitats que el telèfon de Ros estava apagat o sense cobertura durant la compra dels àcids.

La Guàrdia Civil considera que la compra d'aquestes i altres substàncies - termita, cloratita, àcid pícric, anfo, entre d'altres- tenien com a objectiu ser "transformats en compostos explosius, deflagrants i incendiaris amb la finalitat de ser empleats en la comissió d'accions violentes". L'informe destaca que s'utilitzaven domicilis particulars com a laboratoris la qual cosa suposava "un gravíssim risc per a la vida" dels que hi habitaven i els seus veïns.

Comparació amb "ETA i Terra Lliure"

Segons la Benemèrita, les accions tenien un "caràcter netament subversiu i desestabilitzador" i pretenien "alterar greument la pau pública". "Per estar perpetrant delictes greus contra la vida o la integritat física de les persones, infraestructures o béns amb la finalitat de subvertir l'ordre constitucional i alterar greument la pau pública, es considera irrefutable categoritzar els actes executats per ERT com a terroristes", diu l'informe.

Al llarg del sumari, la Guàrdia Civil sosté que l'actuació dels detinguts té una "clara similitud de tècniques i procediments" amb grups terroristes "històrics" com ara "ETA o Terra Lliure". La Benemèrita explica que la cloratita va ser utilitzada "en nombroses ocasions" per ETA en els seus atemptats i destaca que "a causa de la facilitat de la seva producció ha estat utilitzat per diversos grups terroristes en múltiples ocasions".

A més, l'institut armat afirma haver trobat a un "esborrany" que "reuneix els elements propis dels comunicats reivindicatius fets públics amb ocasió d'accions dutes a terme en el passat per organitzacions terroristes nacionalistes com ETA o Terra Lliure". La Benemèrita va trobar al text a un contenidor d'escombraries prop del domicili de Jordi Ros dins "una bossa fosca de grans dimensions". Atribueixen l'autoria a Ros, ja que el veuen sortint amb la bossa i el paper "estava firmat amb idèntica firma" a la del seu DNI.

El sumari determina que el nucli productor amb dues cèdules que s'encarregaven de produir Termita, una a Osona i l'altra des del Vallès. Del sumari es desprèn que haurien començat a operar el mes de juliol de 2019 des de "laboratoris clandestins" com els que van detectar-se al carrer Romeu de Sabadell i en una casa del carrer Sant Jaume de Sant Fost de Campcentelles.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top