BADIA

Badia estudia els nivells d’amiant en l’aire a comunitats de veïns

Treball de mesures d'amiant a Badia / AJUNTAMENT DE BADIA

Aquest dimecres i dijous s’està duent a terme la fase de mesurament de la concentració d’amiant en l’aire a 31 comunitats de veïns de la localitat de Badia de Vallès. Amb l’ús d’equips de mostreig especialitzats, s’espera que els resultats que s’obtinguin permetin dissenyar el mapa de l’amiant en aquest municipi vallesà, un estudi científic que mostrarà la situació actual i permetrà establir prioritats per a la retirada d’aquest material.

L’elaboració del mapa de l’amiant és un projecte únic a Europa, on mai s’ha fet un estudi tan complet per analitzar la situació de l’amiant en una població. La iniciativa està organitzada per la Comissió de l’Amiant de Badia, conformada per representants de l’associació de veïns, de tots els grups polítics de l’Ajuntament de Badia i de veïns no associats. Aquest estudi està cofinançat per l’associació de veïns i l’Ajuntament, i permetrà crear el mapa de l’amiant de Badia, dirigit per l’especialista Luis Mallart, un dels experts més reconeguts en l’àmbit internacional en aquesta matèria.

El mostreig serà efectuat per l’empresa francesa Aléa Control, que també és especialista en la realització d’aquests estudis, i que comptarà amb la col·laboració de persones de les diferents comunitats de veïns. El mostreig es realitza amb 11 equips d’alta tecnologia, que imiten en el seu funcionament el procés de respiració humana i que agafaran mostres de cada comunitat durant quatre hores i en tres nivells diferents dels edificis, a la banda alta, mitja i baixa, per així conèixer si es produeixen diferències en la concentració en funció de l’elevació.

Els equips estan formats per una unitat de captació i un maletí amb un equip de succió que imiten el funcionament de l’aparell respiratori humà. Així, l’equip captador seria el nas, i el maletí, els pulmons. L’equip, que funciona de manera totalment autònoma, amb bateries, capta les partícules d’amiant que puguin estar en l’aire mitjançant una sèrie de filtres que té al seu interior i, a més, registra dades com temperatura, humitat i velocitat de l’aire.

Els filtres s’analitzaran després al laboratori per detectar les concentracions d’amiant en els diferents edificis.

Comentaris
To Top