Diners

Pimec avança que la recuperació econòmica quedarà frenada el 2019

Modest Guinjoan i Josep Maria Catalán han presentat l'informe avui a Sabadell / D.S.

Pimec ha avançat que el 2019 tancarà amb una “certa desacceleració”. El director de l’Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, ho ha anticipat avui durant la presentació de l’informe Resultats de les pimes del Vallès Occidental 2013-2017. A partir del Registre Mercantil, la patronal de la petita i mitjana empresa ha analitzat per segon any el dinamisme empresarial de la comarca partir de les dades de 9.997 pimes del Vallès (1.085 més que el 2016), el que suposa 10,9 empreses per cada 1.000 habitants.

Guinjoan ha assegurat que, malgrat que encara no hi ha dades, “el 2019 no serà tan bo com el 2018”. Tot i això, ha afegit que “tampoc serà tan dramàtic com es pinta, ni una desfeta”. El president de Pimec al Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, ha subratllat que aquesta frenada econòmica és provocada per “una situació de desconfiança”. S’ha de tenir en compte la rellevància que ha tingut l’activitat internacional en la recuperació de les pimes de la comarca. Per això, el context internacional amb el Brexit, les polítiques del govern de Donald Trump, el conflicte de Hong Kong i els problemes socials a Sud-amèrica estan frenant les exportacions de les empreses vallesanes. Catalán ha inclòs dins d’aquest paquet la incertesa política a Espanya. “En un país com el nostre sense pressupostos no es poden fer inversions”, ha destacat el president de Pimec a la comarca, que ha afirmat que la frenada “no serà tant gran com pinta, però hem de ser previnguts”.

En tot cas, aquesta tendència no es percebia l’any 2017, en què està enfocat l’estudi. De fet, la principal conclusió  és que la pime del Vallès Occidental mostra una dinàmica globalment molt positiva des del 2013, amb registres superiors al conjunt de Catalunya.  Això sí, presenta una certa correcció el 2017. El director de l’Observatori de Pimec ha tret importància a aquest fet. “El 2017 és la confirmació que estem en una bona situació econòmica, les correccions no són significatives, ha estat un any excel·lent”, ha confirmat. Les perspectives del 2018 encara són més positives, segons la patronal.

El pes de la indústria

Un cop més, el dinamisme del sector de la indústria és el que ha liderat les dades del 2017. El 23% de les pimes al Vallès són indústries, un 7,7% més que a Catalunya. En total n’hi ha més de 2.301 empreses d’aquest sector. Destaca l’alta presència de la metal·lúrgia, la maquinària i material elèctric, que representa un 46,1% de les empreses. Aquest pes del sector de la indústria també es veu reflectit en altres indicadors com l’ingrés mitjà per empresa. Al Vallès, les pimes industrials ingressen més de 3 milions d’euros. En canvi, la facturació mitjana general de la comarca se situa en els 2,2 milions d’euros, un 17% més que a Catalunya. A més, la dinàmica del Vallès és positiva des del 2013. Les indústries químiques són els que més ingressen, amb 7,7 milions d’euros.

“La indústria és un motor que altres comarques no tenen.  Disposar d’un teixit industrial tan ric com el que té el Vallès Occidental és innegable i d’un gran valor, no només pel que genera productivitat i rendibilitat sinó pel potencial que denota”, ha destacat Guinjoan, que ha indicat que el Vallès està en aquest punt perquè els empresaris han fet esforços d’adaptació, innovació i internacionalització.

La rendibilitat tant econòmica com financera de la pime vallesana és una mica superior a la del conjunt de Catalunya en quatre dels cinc anys estudiats: es produeix una lleugera desacceleració el 2017 després d’haver-se recuperat des del 2013. La capitalització de la pime vallesana se situa en general una mica per sota de la del conjunt de Catalunya. No obstant això, el seu nivell es considera alt. La ràtio de deute a llarg termini més baixa l’enregistra la indústria i els serveis tenen la més alta.

La dimensió mitjana és de 10,9 empleats per empresa el 2017, una xifra que està per sobre de Catalunya. La productivitat per empleat a la comarca, de 51.324 euros, també manté una tendència a l’alça i registra un increment d’entre 5% i un 7% superior a la catalana. La indústria torna a encapçalar els sectors amb una major productivitat amb més de 56.162 euros per empleat. Un patró semblant es reprodueix en el cas de les despeses de personal per treballador. Al Vallès es gasten al voltant de 37.463 euros en salaris, cotitzacions i hores extres, entre d’altres. En despeses de personal, el sector que les té més altes també és l’industrial.

Comentaris
To Top