Ciutat

Els pessebres es modernitzen

Preparació dels pessebres a l'Acadèmia Catòlica / LLUÍS FRANCO

Acabem el novembre i les castanyes i els panellets ja queden més lluny que els torrons i els polvorons, que ocupen els aparadors més preuats. La maquinària nadalenca es posa en marxa, on la tradició perviu tot i les irrupcions culturals d’altres punts del planeta, cada cop més habituals en el calendari català. A Sabadell, l’Agrupació de Pessebristes encara les darreres hores per enllestir un dels espais més concorreguts de la ciutat durant les festes, l’Acadèmia Catòlica, que aquest dissabte inaugura la 43ena edició de l’exposició de pessebres.

Es tracta de tradició, però sobretot d’art. Molsa i suro conviuen cada cop més amb tècniques que combinen guix i nous materials. “La gràcia és que no hi ha una escola pròpiament dita, i en els darrers anys s’ha incorporat amb força l’ús del polietirè, un material que permet fer meravelles”, explica Francesc Bartolomé, president de l’agrupació.

Aquest any, la mostra dedicarà els sis diorames de la sala petita a Open Arms, organització que apadrina l’exposició d’enguany i a qui es destinarà la recaptació que es faci el dia de l’obertura. “Comptarem amb pessebres reivindicatius dels darrers anys, el Nadal és alegria, però no per a tothom”, apunta Bartolomé.

Sota el lema de “Roda el món”, l’exposició d’enguany proposa, a més, un viatge per diferents països i indrets del planeta. Així, una reproducció fidel del call jueu de Girona conviu amb una representació del Machu Picchu, al Perú, de la desapareguda biblioteca d’Alexandria o el port d’Eivissa, entre d’altres.

La mostra també es rejoveneix. “El pessebre és art, no és només religió, és l’origen, però incorporem noves interpretacions i estils gràcies a l’entrada de sang nova, pessebristes joves que aporten una nova visió de com fer aquestes petites obres d’art, alguns d’ells, a més, amb perfil professional vinculat a l’art o l’arquitectura”, explica el portaveu dels pessebristes sabadellencs.

Amb aquesta idea, no s’allunyen del perfil religiós vinculat al naixement pròpiament dit, però fan una obertura de mires perquè certs passatges es puguin narrar amb elements que poden referenciar-se en la vida quotidiana actual, ja sigui reproduint espais reals com les escales del Call Jueu de Girona, o rememorant un bombardeig durant la Batalla de l’Ebre.

La petjada dels pessebristes locals surt de l’Acadèmia Catòlica, on el dissabte 30 obrirà portes l’exposició. Els seus membres també elaboren els pessebres de desenes de comerços d’arreu de la ciutat, així com el Pessebre de la Ciutat, a la Casa Duran.

Aniversari feliç  

Aquest any, a més, se celebra el cinquè aniversari del gegant de l’Agrupació de Pessebristes, en Llucià. Per aquest motiu, el col·lectiu ha preparat una festa el proper 15 de desembre al Racó del Campanar, on les diferents colles geganteres de la ciutat oferiran una cercavila pels carrers del centre.

El Nadal arrenca de manera oficial a Sabadell

Comentaris
To Top