Publicitat
JOSEP MERCADÉ

Sant Pere, qui t’ha vist…

[Per Josep Mercadé, periodista]

El de Sant Pere és un d’aquells carrers que sempre ha portat cua. No pas pel suplici que representava aquests darrers anys passar-hi, gairebé a qualsevol hora del dia, sinó perquè la seva transformació ha trigat massa anys. Ara que s’han acabat unes llarguíssimes obres és hora de ser valents i afrontar una major extensió dels espais sense cotxes al Centre.

D’aquí a poc temps, quan a algú li diguin que pel carrer de Sant Pere fins i tot hi havien passat autobusos li semblarà impossible. El mateix succeirà si li diuen que també passaven pel carrer de Gràcia, amb cotxes aparcats a una banda i tot. Avui gairebé ningú dubta de l’eficàcia de disposar de carrers per a vianants. No només pel comerç, sinó, i més important, per la salut de les persones que hi viuen i hi passegen.

Però no sempre ha estat així. Si retrocedim 30 anys, quan es va construir el pàrquing de la plaça del Dr. Robert, ens adonarem que va ser precisament per l’obstinació dels comerciants de garantir el pas de vehicles per davant dels establiments que es va encaixar l’aparcament en aquest punt de la ciutat. Amb els anys ha resultat ser un problema. Sobretot quan els projectes d’extensió de la zona de vianants han anat encerclant aquest aparcament fins a deixar-lo pràcticament escanyat. La prova la tenim en la perillosa i perpètua sortida pel carrer del Sol, que obliga els cotxes a passar entremig dels vianants.

Publicitat

Quan a finals dels 90 es va executar el projecte Urban, el Centre de Sabadell va experimentar una de les transformacions més grans de la seva història. El nucli central va donar pas als vianants i va limitar la circulació a l’anella de circumval·lació del Centre. Semblava que funcionaria a la perfecció, però no ha estat així. El pas de vehicles pel carrer de Sant Pere ha estat un dels principals obstacles d’aquesta anella pel coll d’ampolla de la cruïlla amb la Rambla.

Van anar passant els anys i ningú s’atrevia a tocar-ho fins al mandat municipal passat, en què es va decidir tancar definitivament el pas de vehicles i deixar el carrer de Sant Pere per a vianants. En aquests 10 mesos d’obres, els conductors han cercat noves rutes per fer la sempre complexa travessia d’est a oest de la ciutat.

Ara tenim un problema menys. Però queden tres punts calents a l’eix central: el passeig de la Plaça Major, el de Manresa i la Via Massagué. Cal entomar-los amb urgència abans que sigui massa tard. Esperem que no es trigui tant com el carrer de Sant Pere.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top