Ciutat

L’Ajuntament de Sabadell es prepara per multar els usuaris dels patinets elèctrics

El consistori començarà a informar sobre els criteris que ha traslladat la DGT per sancionar les actituds imprudents

Un patinet elèctric, a la Rambla / D.S.

L’Ajuntament de Sabadell es prepara per sancionar els usuaris del patinet elèctric que vulnerin la normativa de trànsit. Així ho han confirmat fonts del consistori al Diari de Sabadell després que la Direcció General de Trànsit (DGT) publiqués la setmana passada una instrucció transitòria amb els criteris d’ús d’aquests mitjans de transport.

Aquesta instrucció s’adreça als usuaris, als ajuntaments i als cossos policials, i a Sabadell ara es començarà a informar els usuaris per, més endavant, analitzar de quina manera s’aplicarà aquesta directriu. Concretament, es va publicar el 4 de desembre i serà vigent fins que la Unió Europea no estableixi els criteris que s’hauran d’aplicar de manera definitiva.

La valoració que fa la DGT es basa en una sèrie de paràmetres:

  • El VMP és un vehicle d’una o més rodes, d’una sola plaça, propulsat per un motor elèctric. La velocitat màxima ha de ser d’entre els 6 i els 25 quilòmetres per hora.
  • No se’ls exigeix autorització per circular, ni per conduir, ni tampoc assegurança obligatòria.
  • Els usuaris tenen l’obligació de sotmetre’s a les proves d’alcohol i drogues. Si sobrepassen la taxa permesa poden ser sancionats fins a 1.000 €.
  • Tenen prohibit conduir parlant pel mòbil si l’agafen amb la mà. També tenen prohibit conduir utilitzant cascos o auriculars. Les sancions són de 200 €.
  • L’ús del casc i d’altres elements de protecció dependrà de l’ordenança de cada municipi.
  • Els VMP no poden circular per les voreres i les zones de vianants. La sanció és de 200 €.
  • Només estan autoritzats per transportar una persona. Si hi van dues persones la sanció és de 100 €.
  • A la nit han de circular amb llum o portar peces reflectores. De no complir-ho, la sanció és de 200 €.

Per aquest motiu, a partir d’aquesta setmana l’Ajuntament començarà a informar sobre les sancions que comporten aquest tipus d’actituds que no respectin la resta de ciutadans o suposin un risc. Ho farà a través de les xarxes socials oficials, mentre que, paral·lelament, es treballa en la manera com s’aplicaran les sancions, que encara no tenen un calendari determinat.

Un mort a Sabadell

En els darrers anys hi ha hagut diversos accidents en què el patinet elèctric s’hi ha vist implicat. El més greu, però, va ser l’octubre del 2018, quan una dona va morir en caure del patinet i un camió la va atropellar a la confluència de la carretera de Prats i la Gran Via. La dona va patir un politraumatisme, pel qual va haver de ser ingressada a la unitat de cures intensives (UCI) de l’Hospital Parc Taulí, on finalment va morir.

En l’àmbit català, la primera víctima mortal vinculada amb l’ús del patinet elèctric va ser l’agost del 2018, quan una dona de 92 anys va ser atropellada a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat).

Trànsit, favorable al canvi

Per la seva banda, el Servei Català de Trànsit (SCT) es mostra favorable a les mesures proposades. “L’estàvem esperant gairebé amb candeletes”, assenyala el director del SCT, Juli Gendrau. Així, un vehicle que vagi a 25 quilòmetres per hora i sigui unipersonal “ha de tenir totes les garanties de seguretat” i ha posat com a exemple l’ús obligatori de casc o la prohibició de circular per la vorera, afegeix. “Totes aquestes mesures sempre són bones i benvingudes pel Servei Català de Trànsit”, conclou.

Comentaris
To Top