Ciutat

Preparen una ruta d’homenatge per inaugurar les places rebatejades de Sabadell

La plaça de Patricio Peñalver, a la Plana del Pintor / D.S.

Entitats i partits polítics sabadellencs inauguraran pel seu compte el canvi de nom de quatre places de Sabadell aquest diumenge amb una ruta d’homenatge ciutadà. Sota el títol Les entitats de Sabadell amb la memòria històrica, es farà un recorregut de nord a sud per redescobrir les zones dedicades a Patricio Peñalver, Cipriano Martos, Clara Campoamor i a les Dones del Tèxtil. A cada lloc es farà un acte de reconeixement, amb la lectura d’un text, la descoberta de la placa, acompanyament musical i una ofrena floral.

La primera parada serà a les 11 h a la plaça de Patricio Peñalver, entre els carrers del Moianès i del Penedès, al barri de Ca n’Oriac, davant d’on va viure aquest activista pels drets LGTBI. Des d’aquí, els assistents es desplaçaran a les 11.30 h cap a la plaça del militant antifranquista Cipriano Martos, a la Plana del Pintor, entre els carrers dels Balcans i dels Vosges.

El tercer punt de trobada, previst a les 12 h, serà a l’antiga plaça d’Antoni Llonch, ara rebatejada com a plaça de Clara Campoamor, advocada, escriptora i defensora dels drets de les dones. La ruta d’homenatge s’acabarà a la plaça de les Dones del Tèxtil, anteriorment plaça de l’alcalde Marcet, a les 13 h. En acabar l’acte hi haurà una actuació musical de Calabruixa i s’oferirà un vermut popular.

“Un menyspreu”

Els organitzadors de la convocatòria recorden que el govern local, liderat per PSC i Podem, va efectuar el canvi de plaques previst pel quadripartit sense celebrar cap acte institucional. “Incomprensiblement ho va fer d’amagat, sense anunciar-ho públicament, sense comunicar-ho a les entitats que havien proposat els actuals noms, ni als grups municipals que els havien aprovat”, lamenten. I per això els partits i entitats promotores de l’acte consideren que aquesta actitud “es pot interpretar com un menyspreu per a la restitució democràtica de la memòria col·lectiva”. A parer dels organitzadors, cal considerar l’esdeveniment com un acte de reparació democràtica i de reconeixement ciutadà cap a unes persones que van lluitar pels drets i les llibertats col·lectives.

L’organització de l’acte va a càrrec de Sabadell per la República, Bruixes del Nord, Crida per Sabadell, Entesa per Sabadell, Esquerra Republicana de Catalunya, Mesa de Catalunya d’entitats Memorialistes i Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina, Òmnium Cultural Sabadell i Sabadell en Comú.

Adeu a les places de Llonch i Marcet: s’aprova el canvi en el nomenclàtor de Sabadell

Comentaris
To Top