Ciutat

Farrés “desconeixia” els suposats pagaments de viatges de l’Ajuntament per part d’Smatsa

Se li ha demanat informació sobre dos viatges d’una comitiva de l’Ajuntament al Marroc l’any 2010, que s’haurien pagat amb diners de la concessionària

L’alcaldessa, a la seva arribada als jutjats / LLUÍS FRANCO

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, tenia un “desconeixement absolut” dels suposats pagaments de viatges de l’Ajuntament per part d’Smatsa. La batllessa ha declarat avui als jutjats de Sabadell com a testimoni per aportar informació per a la peça 28 del cas Mercuri, que investiga una suposada manipulació en l’adjudicació del contracte de neteja viària i de recollida de residus a Smatsa i les suposades contrapartides de l’empresa al govern de l’exalcalde Bustos.

Farrés ha estat preguntada per dos viatges d’una comitiva de l’Ajuntament al Marroc l’any 2010 en què va participar i que, segons la investigació judicial, s’haurien sufragat amb diners d’Smatsa. Tal com ja s’havia anunciat, Farrés no ha realitzat declaracions als mitjans de comunicació.

Marta Farrés, entrant als jutjats amb el regidor Eloi Cortés / LLUÍS FRANCO

L’acusació popular, representada per José Antonio López, ha explicat que l’alcaldessa s’ha emparat en “el desconeixement” sobre el pagament dels viatges. Ha apuntat que “pensava que era algú de la delegació”, formada per entre vuit i deu persones, entre les quals hi ha el germà de l’exalcalde, Paco Bustos, que figura com a investigat en aquesta peça. Farrés ha explicat que es va tractar d’un “viatge internacional” del qual “no s’havia de preocupar”.

També han comparegut als jutjats l’exalcalde Joan Carles Sánchez i l’anterior gerent d’Smatsa, Carlos Calleja, també en qualitat de testimonis. La declaració de Farrés ha durat 15 minuts, mentre que la de Sánchez ha estat més llarga, d’uns 50 minuts. Just abans d’entrar a declarar, l’alcaldessa ha arribat acompanyada pel regidor d’Acció Social, Eloi Cortés. Una representació de Sabadell Lliure de Corrupció, formada per una desena de persones, ha rebut la batllessa amb el crit: “Fora corruptes de Sabadell!”.

L’exalcalde Joan Carles Sánchez en la sortida dels jutjats / LLUÍS FRANCO

“És poc creïble”

L’acusació popular –representada per Sabadell Lliure de Corrupció– ha considerat que les explicacions de l’alcaldessa són “poc creïbles” i s’ha mostrat sorpresa davant les expressions de l’alcaldessa. “Li he preguntat si hi havia qualsevol document per autoritzar les despeses del viatge i diu que no se’n va preocupar”, ha assenyalat López.

No obstant això, López ha reconegut que no hi ha prou indicis per fer demanar la investigació per l’alcaldessa. “No es pot apreciar cap element”, ha assenyalat instant abans de comentar que el novembre del 2020 farà deu anys dels fets investigats i que, per tant, alguns suposats delictes podrien prescriure aleshores.

Encallat en la instrucció

L’adjudicació del contracte d’Smatsa és la peça 28 del cas Mercuri. És l’operació més important en termes econòmics realitzada per l’Ajuntament en els últims anys: darrere hi ha una partida de 370 milions d’euros en 20 anys de concessió. L’exalcalde Manuel Bustos, l’exregidor Paco Bustos i els principals responsables de l’empresa són els principals investigats en la causa, que es troba encallada en la fase d’instrucció.

Marta Farrés no figura com a investigada en el cas Smatsa, però el seu nom apareix en la documentació judicial. Segons l’atestat dels Mossos d’Esquadra, l’actual alcaldessa va participar en dos viatges sufragats per Smatsa l’any 2010. Aquell any, una comitiva de l’Ajuntament va viatjar fins a Nador (Marroc), un desplaçament que hauria d’haver pagat el consistori però que hauria pagat finalment l’empresa de neteja.

Segons apunta la documentació atorgada per l’agència de viatges  i sense una explicació aparent, el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz, va acompanyar els representants públics durant el recorregut.

Els desplaçaments sobre els quals se li ha preguntat són tres vols entre Barcelona i Melilla realitzats el 7, 9 i 18 de novembre del 2010 –del segon viatge només consta el pagament del vol d’anada–. 

Comentaris
To Top