Diners

Ramon Escapa: “Hem aconseguit que gent d’arreu de Catalunya vingui a Sabadell a comprar bicis”

La primera botiga del sector rep avui el Premi Emprenedor del 2019 de la Xarxa Onion juntament amb l’’start-up’ Sheedo, de Gala Freixa

Ramon Escapa i Francesc López, a la botiga / ÓSCAR ESPINOSA

A punt de fer els 60 anys, Ramon Escapa lidera una empresa en ple creixement. Va començar l’any 1984 en un sector precari. Deu anys després, s’hi va afegir com a soci Francesc López. Junts han aconseguit convertir-se en l’establiment de referència de la bicicleta a Catalunya. La Xarxa Onion ha valorat aquesta trajectòria i la seva expansió amb una botiga a Girona per lliurar-li el Premi Emprenedor del 2019. Escapa rebrà el guardó avui en el sopar de Nadal de l’entitat, acompanyat de l’altra emprenedora distingida ex aequo, la cofundadora i cap d’operacions de l’start-up Sheedo, Gala Freixa.

Quina valoració fa del premi de la Xarxa Onion? Vingui d’on vingui rebre un premi és una il·lusió. La Xarxa Onion és un grup actiu i el fet que hagin pensat en nosaltres és un orgull per compartir amb els companys de feina.

El motiu del premi és l’expansió de l’empresa amb una nova botiga a Girona. Tenim una botiga que fa 35 anys que la vam obrir. Quan la vaig muntar jo el 1984, les bicicletes eren de ferro. Hem canviat sis cops de local, sempre entre el barri de Gràcia i carretera de Barcelona. Aquesta vegada des de fa mig any ens hem establert a Girona. Penso que el premi és pels 35 anys d’existència.

Com ha canviat Escapa en aquests 35 anys? Ens vam traslladar fa vuit anys des d’un local de 400 metres quadrats fins als 2.200 metres quadrats, fent una aposta pels serveis. També vam fer una aposta pel canal on-line amb una pàgina web prou decent. Des d’aquest moment som una referència a Espanya. Molts ens copien com a dimensions grans de botiga. Estem entre les tres que més facturen a Espanya i com a sola botiga som la més gran d’Espanya. Ens hem menjat la botiga de bicicletes més gran de Barcelona. Hem aconseguit que gent d’arreu Catalunya es desplaci per venir a comprar la bicicleta a Sabadell. Valoren el nostre servei i l’oferta que tenim.

Quan factura l’empresa? Tancarem aquest any al voltant de 10 milions d’euros. L’últim exercici vam declarar 8,5 milions d’euros. Afegint la botiga de Girona, aquest any estarem a prop dels 10 milions.

El creixement ha estat constant? Vam venir a aquest local i facturàvem 2,5 milions d’euros i érem 10 persones. Ara aquí a Sabadell som una plantilla de 35 persones i a Girona, 6 més. Hem crescut exponencialment, però ara estem estancats. Quan tens un negoci sembla que t’obliguin a créixer constantment i és molt difícil aturar-ho. El sistema està muntat per créixer.

La botiga de bicicletes Escapa / ÓSCAR ESPINOSA

Com està funcionant la botiga de Girona? Ha arrancat bé, per sobre de les previsions que pensàvem. Ens hem d’acabar d’adaptar amb el turisme. És una ciutat que ha apostat per la bicicleta. Els companys de l’equip de Lance Amstrong es van instal·lar al centre de Girona. Es van obrir negocis de serveis on porten estrangers, sobretot nord-americans, a passejar a les carreteres de Girona. Tenen un bon clima i tenen a prop els Pirineus i els Alps per entrenar.

I per això van apostar-hi? Primer perquè el nostre negoci no hi existia. Hi ha petits negocis, fets a l’antiga. I a més estem a prop de Perpinyà i això fa que comencem a traduir la pàgina web en francès, perquè tenim proximitat a França i hem començat a vendre bicicletes a clients francesos.

Es planteja ampliar aquesta expansió? Hem de refermar Girona i després ja en parlarem. I veure com s’estabilitza la venda omnicanal.

Quin és l’abast de la venda per Internet? Venem a tot Espanya. I facturem el 20% on-line.

Es plantegen ampliar aquest percentatge? Sí. El mercat ja ens hi portarà. Per no ens convertirem en un negoci on-line i deixarem la venda clàssica de botiga. Les botigues no desapareixeran. Nosaltres hem arribat fins aquí avançant-nos.

Quina és la situació de la bici a Sabadell? Som un negoci d’oci i salut. Per desgràcia, a Sabadell no vivim de la bici urbana. No arriba ni a l’1% del nostre negoci. No té un prestigi de qualitat pels robatoris i per la manca d’estructura a Sabadell. És barata i senzilla. Els polítics de Sabadell no han apostat mai per la bicicleta. No tenim una bona xarxa de carrils bici, només en tenim trossos.

Comentaris
To Top