Diners

Paper d’usar i plantar, la transformació verda amb arrels a Sabadell

La sabadellenca Gala Freixa és la cofundadora de Sheedo, una ‘start-up’ que ven paper de cotó reciclat amb llavors a multinacionals

Gala Freixa, ahir als Jardinets de la Caixa / LLUÍS FRANCO

Google li ha encarregat un miler d’acreditacions. La sabadellenca Gala Freixa, de 23 anys, ha aconseguit arribar a les multinacionals amb el seu màrqueting sostenible i responsable amb el medi ambient. Sheedo, l’empresa que va fundar a Madrid amb el seu soci Gonzalo Mestre, produeix i comercialitza paper fabricat artesanalment amb cotó reciclat que sobra de la indústria tèxtil i al qual s’afegeix llavors. Es tracta, doncs, d’un paper d’usar i plantar, que queda lluny de la tala d’arbres. Aquesta iniciativa transformadora ha estat reconeguda per la revista Forbes, que ha inclòs Freixa dins de la llista de 30 emprenedors de menys de 30 anys. “Va ser un gran honor, ens va fer molta il·lusió a l’equip”, indica.

Coca-cola, Teléfonica, Inditex, Danone o Sony són algunes de les 3.000 empreses que ja han canviat la seva mentalitat apostant per màrqueting amb paper d’usar i plantar. Gràcies a aquesta revolució, es calcula que s’han plantat mig milió de llavors.

Una facturació de 500.000 euros

El projecte empresarial es va iniciar a partir dels estudis de l’emprenedora sabadellenca –Lideratge Emprenedor i Innovació– que va cursar a la Universitat de Mondragón. “Sabia que volia fer alguna cosa per solucionar el tema mediambiental”, recorda Freixa. Per això, la primera idea va ser fer unes espardenyes de forma artesana i sostenible. El problema va ser quan va buscar l’embalatge, perquè no volien ni plàstic ni cartró. Després d’una intensa recerca va trobar a Banyoles Sastres Paperers, una empresa que feien papers per a artistes amb cotó. Aleshores, li van proposar la idea de fer paper de cotó reciclat amb llavors. Així, van iniciar una campanya de micromecenatge, que va fracassar. Però els va servir per difondre un nou concepte: un paper d’usar i plantar. “Qui rep aquest paper i el planta, se’n recordarà de tu per sempre”, afirma Freixa.

Actualment, Sheedo té tres línies de negoci: el màrqueting sostenible per a empreses, els casaments, i una marca pròpia de targetes plantables per Nadal, aniversaris i naixements. La start-up està formada per sis treballadors i tancarà amb una facturació de 500.000 euros. A banda del mercat espanyol –on és líder–, també ven a empreses importants d’Anglaterra, Alemanya i França. Malgrat això, el seu gran repte és la internacionalització. “Fora tenim altres competidors, però molts d’ells ho fan amb cel·lulosa dels arbres”, explica. A banda d’evitar la tala, un dels seus avantatges és que utilitza un 40% menys d’aigua que un paper normal.

L’objectiu ara és desenvolupar més productes d’usar i plantar. També volen crear papers d’altres residus com per exemple la gespa.

Comentaris
To Top