Publicitat
Ciutat

L'Esbart Sabadell Dansaire convida a ballar el Ball de Gitanes a tothom per Carnaval

L'any passat molts ciutadans es van afegir al ball de Gitanes / LLUÍS FRANCO

Què hi ha més vallesà que la Colla de Sabadell? El mateix Joan Oliver respondria, sens dubte, que el Ball de Gitanes del Vallès. Potser per això l’Esbart Sabadell Dansaire posa a disposició de qui vulgui aprendre a ballar-la, classes que es faran a la seu de l’entitat, al carrer de Ribot i Serra, 265. Aquestes sessions tindran lloc cada divendres, des d’ara, fins al dia de la ballada (diumenge 23 de febrer a la plaça de Sant Roc) a partir de les 21.30 i  permetran executar el pasdoble, una de les parts de què es compòn aquesta dansa vallesana.

Tomàs Manyosa, ha explicat que l’entitat ja fa tres anys que convida als ciutadans a afegir-se al pas-doble d’entrada i sortida a plaça, però que ha estat enguany que han decidit donar un pas més “En aquesta edició, per començar aquest projecte, volem que tothom qui ho desitgi participi en el pasdoble d’entrada i en la primera Contradansa que són les dues primeres parts del ball, força vistoses i no massa complicades però que precisen d’assajos previs”. 

El Ball de Gitanes és el nom genèric que reben un grup de danses, com ara el xotis, les jotes, les catxutxes, i les contradanses. Aquests balls -explica Manyosa- no són fàcils perquè requereix pica de peus i tocar les castanyoles tot al mateix temps. 

El Ball de Gitanes l'any 1931 als Campus / CEDIDA

Un ball centenari

 A Sabadell el Ball de Gitanes es balla des de fa més de cent anys “amb alguns períodes en blanc, però l’Esbart Sabadell Dansaire la va recuperar l’any 1982 “ i des d’aleshores no han deixat de ballar-la per Carnaval”. Enguany, a més també ballaran l’Espolsada “que és típica de Premià de Mar. En algunes poblacions, dins del Ball de Gitanes, també es fa el Ball de les Cintes (és el cas de Cardedeu). Alguns esbarts, explica Manyosa, “han innovat, adaptant la coreografia amb músiques actuals”.

Gitanes a tot el Vallès

Aquesta dansa es balla al Vallès Occidental des de fa més de cent anys. És una de les moltes formes d’expressió pròpies de la comarca. Aquests dies també es pot veure ballar la dansa a Cerdanyola del Vallès a càrrec de l’Esbart Dansaire Sant Marçal, Ballet de Cerdanyola que el va recuperar l’any 1979. A Castellar del Vallès, coneguda també com el Ball de plaça, es balla des de mitjans del segle XIX per l’època del Carnestoltes. Aquesta tradició s’allarga fins al diumenge abans de Corpus, en què es fa una festa conjunta a Montserrat.

 A Sant Cugat, els dansaires surten en formació de Cercavila, i també fan el Ball de Gitanes infantil, per a nens i nenes de 6 a 13 anys. A Ripollet van recuperar la dansa el 2005 i actualment ja compten amb una colla d’adults i una altra d’infantil.

Com participar?

Es pot confirmar l'assistència a esbartsabadelldansaire@hotmail.com (detallant el nom, cognoms i telèfon de contacte) o al mateix dia de l'assaig.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top