Ciutat

Sabadell ja ha començat a posar les noves llambordes ‘Stolpersteine’

La primera de les 36 llambordes que es col·locaran a la ciutat entre avui, demà i dilluns / GP

Des del 27 de gener del 2018, hi ha 23 Stolpersteine col·locades davant de residències per recordar sabadellencs – de naixement i d’altres que van viure a la ciutat- que van ser deportats a camps de concentració nazis, entre el 1940 i el 1945. Entre aquest dissabte, diumenge i dilluns es col·locaran 36 llambordes noves, en el marc del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Les plaques estan dedicades, d’una banda, a 16 deportats que van ser assassinats als camps de Gusen, Hartheim i Mauthausen i, d’altra banda, a 20 deportats que van ser alliberats dels camps de Mauthausen, Bergen-Belsen, Aurigny, Buchenwald i Sachsenhausen.

Amb 61 llambordes, Sabadell serà la ciutat de l’Estat que en tindrà més. Creades per l’artista Gunter Demnig l’any 1993, són petits monuments per recordar les víctimes del nazisme. A Europa, n’hi ha repartides més de 70.000.

Aquest matí, a les 9 h, s’ha col·locat la primera de les noves llambordes. Ha estat al carrer de Vidal amb la Gran Via, i està dedicada a Ramon Vitales Cáncer.

A les 12 h, a l’avinguda de l’Alcalde Moix, se’n col·locarà una dedicada a Salvador Vidal Claramunt, un acte que comptarà amb la presència de la consellera de Justícia, Ester Capella, l’alcaldessa, Marta Farrés, i cinc estudiants de primer d’ESO de l’Institut Agustí Serra Fontanet. A l’acte, també hi haurà Josep Maria i Carme Vidal, germans del sabadellenc deportat; la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech; i el director del Memorial Democràtic, Toni Font.

Comentaris
To Top