Ciutat

La Fundació 1859 Caixa Sabadell, sobre el lloguer de l’edifici modernista: “Està ben enfocat”

La Fundació 1859 Caixa Sabadell espera tenir llogada la seu modernista del carrer de Gràcia el 2021

Façana de l'edifici històric de Caixa Sabadell, al carrer de Gràcia / LLUÍS FRANCO

La Fundació 1859 Caixa Sabadell espera tancar aquest any l’acord perquè entri un nou llogater a la seu modernista del carrer de Gràcia i que el 2021 el nou inquilí ja hi treballi. El president de la fundació, Joan B. Casas, ha explicat aquest divendres en la roda de premsa de balanç del 2019, des del mateix edifici, que “el tema està ben enfocat”.

Joan B. Casas, a l’esquerra, aquest divendres. Acompanyat pel director de la Fundació, Joan Carles Sunyer, i mebres de l’organització / D.S.

Es treballa en trobar un únic llogater, i a hores d’ara hi ha converses encarrilades, però Casas no n’ha avançat més detalls per mantenir la discreció en les negociacions. Qui ocuparà l’espai seguirà sent encara una incògnita durant un temps, i tant podria ser una entitat pública com privada. Entre els futurs llogaters que podrien ser interessants, segons el president de la Fundació, hi ha l’administració local, que “pot col·laborar, però per ocupar un espai així li és complicat”; les altres administracions “s’ho poden estar mirant”, i l’àmbit empresarial “també hi pot tenir interès, però ha de ser un tipus d’empresa que busqui un lloc emblemàtic com a seu i tampoc n’hi ha tantes”.

El director de la Fundació, Joan Carles Sunyer, ha subratllat que instal·lar-se en aquest edifici de 4.000 m2 no és fàcil per ningú, i tampoc hi ha tantes empreses o institucions que el puguin ocupar ràpidament. “És un edifici súper protegit, i qualsevol cosa que s’hi faci no pot malmetre en absolut res, com no pot ser d’una altra manera”, ha destacat el president, Joan B. Casas, explicant les especificitats de la seu per poder-la llogar. El BBVA ja ha abandonat totalment l’edifici -s’ha traslladat al carrer de Sant Quirze-, i a la seu modernista del carrer de Gràcia s’hi fan ara obres en el sistema elèctric. També, mentrestant, segueix sent la seu de la mateixa fundació. La relació de la fundació amb l’entitat bancària “és excel·lent”, en paraules de Casas.

Objectiu: mantenir l’edifici

Joan B. Casas ha remarcat que “aquest edifici no pot estar tancat” i que l’objectiu de la Fundació 1859 Caixa Sabadell és mantenir el seu patrimoni i rendibilitzar-lo. A la Fundació s’autoimposen mantenir la “prestància” de l’edifici i, expliquen, a vegades tenen la sensació que “la ciutat no és conscient que té una autèntica joia modernista a Sabadell. Molt poques ciutats tenen una cosa semblant”. Casas destaca que l’edifici, situat al carrer de Gràcia, 17, té més de 100 anys i està ubicat en la zona urbana més cèntrica de la ciutat.

Satisfets amb la Fundació Bosch i Cardellach

Aquest 2019 ha estat un any de canvis a la Fundació Bosch i Cardellach, que finalment s’ha traslladat del carrer de la Indústria a l’Espai Cultura del carrer d’en Font. El local que ha deixat la Bosch i Cardellach l’ocuparà properament la Caixa d’Enginyers, tal com ja ha transcendit, que ja està treballant per instal·lar la que serà la seva primera oficina a Sabadell.

Joan B. Casas s’ha mostrat molt satisfet de com han anat les negociacions amb la Bosch i Cardellach, i ha dit que “és un exemple de com dues fundacions molt arrelades a Sabadell que en els darrers anys han sofert un canvi substancial, hem estat capaços de posar-nos d’acord i sortir enfortits tant uns com els altres”. No són canvis fàcils de fer, ha dit Casas, però “penso que aquest ha acabat molt exitosament per part de tots”.

Comentaris
To Top