Oci i cultura

Ricard Efa estrena el seu ‘Django’ a Angulema

Ningú no es vol perdre el Festival del Còmic d’Angulema, a Bordeus. I és que és un dels grans aparadors internacionals del món de la vinyeta. Allà ha presentat Ricard Efa la seva darrera obra, ‘Django Main de feu’, juntament amb el guionista i col·laborador Salva Rubio (amb qui ja havia treballat braç a braç amb Monet). Django està basat en la vida del guitarrista i jazzista gitano Django Reinhardt.

El festival d’Angulema és una de les trobades de còmic més cèlebres en l’àmbit europeu / CEDIDA

Per ara només està disponible en francès. I no serà fins a la primavera –aproximadament– quan arribi en català o castellà. Aquest decalatge de temps es produeix perquè tant Efa com molts altres autors treballen directament per a editorials estrangeres. “Després, són les editorials d’aquí que compren els drets de l’obra i la publiquen en català o castellà”, explica Efa. En aquest cas, amb Éditions Dupuis. Un sorprenent canal de distribució, pels profans del sector, que s’explica per la potent indústria editorial francòfona, tant francesa com belga.

Però Django Main de feu no és l’única presència vallesana a Angulema, ja que Joan Mundet també ha presentat i signat exemplars del seu treball Capablanca, que ja fa uns anys que està al mercat i es publica en francès, italià, alemany, holandès, castellà i català.

A més, s’ha presentat ‘F.C. Barcelone’, de Cesc Dalmases, malgrat que en aquest cas l’autor no hagi pogut ser-hi físicament. F.C. Barcelone està basada en la Masia del Barça i forma part d’una col·lecció sobre clubs de futbol que ha llençat la mateixa Éditions Dupuis. I com sempre, tampoc han fallat els alumnes de l’escola Joso de dibuix, que pugen a Angulema no només a guaitar, sinó també a intentar mostrar els seus treballs entre el món d’editors.

En tot cas, no ha estat una edició tranquil·la. El divendres hi va haver vaga de dibuixants, que van exigir a l’administració que reguli taules de negociació.

Comentaris
To Top