Ciutat

Ràdio Sabadell surt al carrer per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio

Ràdio Sabadell celebra el Dia Mundial de la Ràdio a l'escola Torreguitart / RÀDIO SABADELL

Aquest dijous 13 de febrer és el Dia Mundial de la Ràdio, una cita marcada en el calendari periodístic però també en el de molts ciutadans que es lleven i marxen a dormir amb la seva companyia, sigui a través d’un transistor, uns auriculars connectats al telèfon mòbil, o altaveus intel·ligents. Coincidint amb la data, moltes emissores del país s’han bolcat a fer activitats festives que es desmarquen de l’activitat habitual, i una d’elles és l’emissora municipal local, Ràdio Sabadell, que s’ha desplaçat per fer la programació matinal des de l’escola Torreguitart.

Es tracta d’una de les iniciatives de l’emissora per fer valer el seu caràcter de proximitat, amb un estudi mòbil que també surt al carrer en altres ocasions, com la Diada de Sant Jordi. Actualment compta amb una programació basada en la producció pròpia, i en què la informació de ciutat i l’esportiva marquen gran part de la seva activitat.

El naixement de la ràdio

La història de l’emissora es remunta al 1927, quan l’Ateneu Sabadellenc, a la plaça Sant Roc, va acollir les primeres emissions de Ràdio Club Sabadell. El 1932 es va establir el decret per definir les condicions per crear emissores locals, i així és com va néixer Ràdio Sabadell EAJ-20, un número que corresponia al número de llicència de ràdio a l’Estat. El projecte es va inaugurar oficialment l’any 1933, concretament el 5 d’agost, durant la celebració de la Festa Major.

El cartell que anunciava la seu de Ràdio Sabadell (segon pis) / CEDIDA

El primer director va ser Vicenç Colomer i la primera veu que es va emetre de manera oficial va ser la del radiofonista Lluís Papell. Amb l’entrada de les tropes nacionals, l’emissora es va passar a dir Radio Nacional de España en Sabadellamb Jaume Truyols Prat com a director. Durant la postguerra va tenir una funció social, amb una campanya de captació de medicaments i donatius, entre altres, i incorporant el Diario Hablado de Radio Nacional de España.

L’emissora es va llogar durant uns anys, i les dificultats econòmiques que va creuar van fer que la Caixa de Sabadell es convertís en propietària l’any 1968, després que la propietat no en pogués assumir el crèdit.

L’estudi de gravació de l’antiga Ràdio Sabadell / CEDIDA

L’emissora es va ubicar al número 6 de la Rambla fins a l’any 1970, quan les instal·lacions van quedar obsoletes i es va traslladar al carrer Convent, lloc on va emetre fins que el 1995 va abaixar la persiana. Va ser escola de veus com les de Pepe Navarro, Julia Otero o Sergi Mas, entre altres.

El ressorgiment de l’emissora

Sis anys després del seu tancament, l’1 d’octubre del 2001, el govern socialista de Manuel Bustos recuperava les emissions de Ràdio Sabadell, ara amb una nova seu al carrer Doctor Puig, que encara conserva. Precisament, durant el mandat de Bustos es va assenyalar en diverses ocasions la petjada política que l’executiu local deixava sobre la línia informativa del mitjà públic, amb la denúncia per part de grups de l’oposició de sobreexposició del llavors alcalde, de manca de presència d’altres veus polítiques al consistori i de pressió sobre part dels treballadors.

Sense Bustos al capdavant de l’executiu, un cop esclatat el cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d’influències, sota el mandat de Joan Carles Sánchez (PSC) es va impulsar la renovació de la direcció. Així, el 2013, i després d’un procés en què va participar el fins llavors director, Marc Sabater, i el candidat de les files socialistes, el radiofonista Manolo Garrido, finalment els partits polítics van acordar el 2016 que la nova directora fos Montse Pérez Creus.

Juan Quintana, entrevistat pels alumnes de la classe vermella de l’Institut Ca n’Oriac amb l’ajuda de Montse P. Creus, de Ràdio Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

La nova responsable de l’emissora estava cridada a generar un nou impuls a l’emissora, amb l’acomiadament, d’entrada, dels dos presentadors estrella fins al moment, el mateix Garrido i Aura Costa, encarregats, respectivament, del programa de tarda i el matinal. Les decisions preses des del nou govern, però, van generar malestar entre els treballadors pel que van qualificar unes clares ingerències a l’hora d’informar i estructurar la feina interna per part del regidor responsable de la ràdio, Miquel Soler (Guanyem Sabadell). Soler, finalment, va renunciar a seguir assumint la responsabilitat política de la ràdio, i el llavors alcalde, Juli Fernàndez (ERC), va assumir aquesta responsabilitat de manera directa.

Actualment, l’emissora no compta amb un director per nomenament directe, tot i que la gestió es fa de manera interina. Fins al passat mes de desembre, la plantilla també assumia la producció del butlletí imprès Sabadell Informatiu, que es publicava des de l’agost del 2017, i que el Consell d’Administració de la ràdio va decidir tancar per unanimitat.

Comentaris
To Top