Ciutat

VÍDEO: Jordi Cuixart surt de la presó per anar a treballar a Sentmenat

Cuixart, en arribar a la seva empresa aquest dijous / VICTÒRIA ROVIRA

El president d’Òmnium Cultural, el sabadellenc Jordi Cuixart, ha sortit aquest dijous al matí de la presó de Lledoners, i ho ha fet per anar a treballar a l’empresa de la qual n’és president i fundador, Aranow, a Sentmenat. A Cuixart l’han rebut entre aplaudiments els treballadors de l’empresa, a qui ha dit que “us vaig dir que tornaria un dia, he tornat i us dono les gràcies per tota la feinada que heu fet, han sigut dos anys i tres mesos”.

Jordi Cuixart ha expressat que s’ha sentit molt acompanyat en tot moment i que “el compromís empresarial també és compromís social”. “Tenim molt clar que això només té sentit si ho fem per les persones, per una societat millor. Humilment penso que hem fet el que havíem de fer: seguir tirant endavant als llocs de treball sense renunciar a allò que som: gent que ens llevem cada dia per intentar fer el món una mica més de tothom”. El sabadellenc ha acabat el seu discurs assegurat que seguirà treballant per tirar endavant l’empresa, per la llibertat i l’amnistia.

Es tracta del primer dia que ho fa, gaudint de l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari, que els presos classificats en segon grau poden demanar, com és el seu cas. Cuixart estarà a l’empresa fins al migdia i a la tarda farà tasques de voluntariat en una entitat social. L’activista no va acompanyat d’un seguiment dels Mossos d’Esquadra, però fa els controls establerts. Com a màxim, a les 20 h ha de tornar al centre penitenciari.

La Junta de Tractament de la presó va acordar concedir-li a Cuixart, juntament amb Jordi Sànchez, l’opció de sortir del centre de dilluns a divendres un total de 9,5 hores diàries per treballar o fer tasques de voluntariat, amb l’obligació de tornar a dormir a les nits. També haurà de quedar-se a Lledoners els caps de setmana, flexibilitzant, així, el segon grau penitenciari.

Els classificats en segon grau tenen diverses opcions per sortir a fer activitats fora de la presó. Una d’elles és la de l’article 100.2 del règim penitenciari, que permet sortir per fer un programa específic o per anar a treballar. També permet poder fer sortides de cap de setmana, pròpies del tercer grau. La junta de tractament el pot aplicar per decisió executiva, és a dir, de forma immediata sense que calgui l’aval previ del jutge, encara que després la fiscalia pot recórrer aquesta decisió. Tot i això, el recurs del ministeri públic no en paralitza l’aplicació i l’última instància judicial serà, en aquest cas, l’Audiència de Barcelona.

405 interns amb el 100.2

Segons dades de la Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, hi ha 405 interns a l’any a qui se’ls aplica l’article 100.2 per decisió de les juntes de tractament de les presons. Aquestes estan formades per juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres.

Com la resta de presos independentistes sentenciats pel Tribunal Suprem, Cuixart i Sànchez estan classificats en segon grau. En el seu cas, però, ja han complert una quarta part de la condemna i ja han gaudit d’un permís de 48 hores cadascun aprovat pels serveis de classificació del Departament de Justícia. Cuixart, a més, està pendent per poder gaudir d’un altre permís de 72 hores, que requereix autorització judicial, i al qual la fiscalia s’hi ha oposat, però que finalment se li ha concedit.

Comentaris
To Top