Ciutat

La UES celebra el 50è aniversari de la seva constitució homenatjant els seus presidents

Els expresidents de la UES que van rebre la insígnia daurada / P.A.

Un 27 de febrer del 1970, els tres centres excursionistes que hi havia a la ciutat, el Centre Excursionista del Vallès, el Centre Excursionista Sabadell i l’Agrupació Excursionista Terra i Mar, van signar el document de constitució de la Unió Excursionista de Sabadell (UES).

El mateix dia, però cinquanta anys després, l’entitat ho va celebrar amb un acte institucional i amb l’auditori ple de gom a gom. L’acte d’aquest dijous va servir per recordar aquell moment històric, però també per homenatjar les persones que han presidit l’entitat durant aquests cinquanta anys.

Dels onze presidents que hi han passat, nou van ser presents, un va declinar ser-hi per motius de salut i dos no hi van poder assistir per decés. A tots els presents se’ls va lliurar la insígnia en reconeixement a la seva feina i fidelitat a l’entitat.

L’actual president de la UES, Josep Maria Manyosa, va destacar la vitalitat de l’entitat amb 20 seccions. La UES “no ha parat de créixer”, va dir. L’any 2019 es van organitzar més de tres-centes activitats amb la participació d’unes 10.000 persones. “Som una autèntica escola de vida que ens ensenya a anar pel món”, va afirmar Manyosa.

Josep Maria Manyosa, en la seva intervenció / VICTÒRIA ROVIRA

Josep Maria Manyosa també va destacar que durant aquest mig segle de vida l’entitat ha aconseguit diverses fites esportives. Grans expedicions que han coronat fins i tot cims de 8.000 metres, i també s’ha aconseguit fites com baixar als 1.000 metres de profunditat en les expedicions d’espeleologia, convertint-se “en un centre de referència en l’àmbit europeu”.

Els reptes per al futur

A banda de recordar el passat, Josep Maria Manyosa també va posar l’accent en el que ha de venir. En el seu discurs va destacar que calia pensar en el futur i els reptes que tenia plantejada l’entitat, com créixer en especialització i formació, i fer front al canvi climàtic.

Manyosa va aprofitar la seva intervenció per demanar als representants municipals presents que conservessin en bon estat el rodal de Sabadell i va recordar que el Torrent de Colobrers segueix tancat, i el camí de la Torre del Canonge cap a Togores impracticable, així com bona part de la llera del riu Ripoll per la que transiten moltes persones amb el perill que això representa. “És el nostre pavelló esportiu”, va dir. Manyosa també va demanar la reedició del mapa del rodal i va oferir, per fer-ho, l’experiència de la UES.

L’acte d’aquest dijous al vespre també va comptar amb una breu xerrada de l’historiador sabadellenc Martí Marín Corbella, especialista en franquisme, que va situar el Sabadell dels anys 70, data de constitució de la UES,  dins el mapa social i polític de l’època.

Recordant altres temps

Martí Marín va repassar els principals canvis de l’època. Va parlar de la construcció dels primers pisos de Vimusa a Can Deu el mateix any 1970, de l’època de l’alcalde Burrull i l’anomenat Govern Monocolor, presidit per Carrero Blanco, de la constitució de l’Assemblea de Catalunya l’any 1971 i les primeres onades d’oposició al règim franquista que, en el cas de Sabadell, desembocaria en les vagues del 1976. Va esmentar com era l’ambient cultural de l’època, el cine, la música, els anomenats conjunts moderns, l’esclat de la cançó catalana i finalment va parlar de la gran influència que va tenir, entre les famílies catalanes, l’arribada de la tele amb el seu company inseparable el sofà.

Martí Marín, durant la seva exposició / VICTÒRIA ROVIRA

Amb motiu del 50è aniversari de la UES s’ha editat un llibre on es recullen 50 moments viscuts durant aquests anys i que, d’aquesta manera, han volgut donar les gràcies a totes les persones que han fet possible l’entitat.

Comentaris
To Top