Ciutat

Els jutjats de Sabadell, davant del coronavirus: “No podem obrir les finestres. No sé què estem respirant”

L’impacte del coronavirus ha arribat als jutjats de Sabadell. Segons fonts directes, s’han registrat mitja dotzena de casos en funcionariat i personal de justícia, mentre l’activitat judicial i administrativa es manté activa i sense canvis a l’Eix Macià. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha inclòs Sabadell a la llista de partits judicials que podran suspendre i reprogramar activitat judicial, així com limitar l’accés de persones a les dependències judicials.

“En aquest edifici no podem obrir les finestres. No sé quin aire estem respirant“, assenyala una funcionària de la Generalitat en declaracions a aquest diari. Tant el personal, com la Fiscalia i l’advocacia sabadellenca demanen aturar l’activitat davant l’exposició i els riscos que comporta excepte en els casos especialment sensibles, com en els procediments per la via penal i de violència de gènere.

No han tancat l’edifici ni es cancelen les vistes i seguim atenent als mostradors com si es tractés d’una circumstància normal”, assenyala un altre membre del personal judicial. La Generalitat ha enviat un seguit de recomanacions, al temps que s’han imposat una sèrie de mesures provisionals, com la dispensa en l’ús de togues. A tot això, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha denegat la suspensió generalitzada dels assenyalaments judicials i ha deixat la decisió en mans dels jutges, en el cas de Sabadell.

Els jutjats de Sabadell, en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

Front comú per aturar l’activitat

Des del Col·legi d’Advocacia catalana, al qual s’integren el col·lectiu d’advocats sabadellencs, exigeixen que s’acordi de manera generalitzada a Catalunya la suspensió de les vistes i totes les actuacions judicials. I així ho han traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i al CGPJ. “La situació és realment excepcional“, asseguren i per això calen decisions dràstiques: “En un moment excepcional com el que vivim, el legítim criteri de manteniment de les actuacions processals i jurisdiccionals ha de decaure, necessàriament, davant l’exigència de preservar la salut de tots els operadors jurídics i el dret de defensa”. Així, volen parar tota l’activitat durant el març “com a mínim”.

Als advocats, cal afegir les associacions judicials, que en un comunicat conjunt, afirmen que la decisió del CGPJ de deixar la decisió sobre l’activitat judicial “a la discrecionalitat” als magistrats “és irresponsable“.

Així mateix, les associacions de fiscals també han mostrat el seu rebuig davant l’acord de l’ens judicial i afirmen que ara toquen “criteris clars i generals” amb l’objectiu de protegir la salut pública. Així mateix, els sindicats dels treballadors de Justícia a Catalunya han escrit a la conselleria perquè emprengui mesures preventives per minimitzar l’impacte del coronavirus.

Comentaris
To Top