ESPORTS

Els preparadors físics temen com poden tornar els jugadors a la feina

El preparador físic del Centre d'Esports, Xavi Moñino, fent un exercici amb Boris / Cedida (CES)

Tot l’esport ha quedat paralitzat pel coronavirus. Cap competició i tampoc es fan entrenaments després de decretar-se el confinament governamental als domicilis. En el cas del futbol, el Centre d’Esports Sabadell va aturar la feina el passat divendres. Inicialment es valorava l’opció de tornar el dimarts, però els posteriors esdeveniments han plantejat un altre escenari molt diferent i més llarg de descans obligat.

Com pot afectar aquesta aturada prolongada als professionals? Hem volgut escoltar la veu dels experts: Xavi Moñino, preparador físic de l’equip arlequinat, i el sabadellenc Joan Campillo, preparador físic de l’àrea condicional de força del futbol base del RCE Espanyol i també responsable físic del juvenil de Lliga Nacional. Tots dos coincideixen que es tracta d’una situació “extraordinària” que ofereix moltes incògnites.

Xavi Moñino assegura que “el principal inconvenient és no poder practicar situacions específiques de futbol. Els jugadors no poden córrer ni interactuar amb els companys. Han de fer el que poden i amb els recursos que tinguin a casa. No són jugadors d’elit que poden gaudir d’un jardí per córrer o un gimnàs ben equipat com han mostrat alguns futbolistes de Primera Divisió a través de les xarxes”. Precisament diversos jugadors del Centre d’Esports també han mostrat els seus exercicis per les xarxes, cas d’Ian Mackay, Ángel Martínez o Adri Cuevas. “Estic tranquil perquè són excel·lents professionals i fan tot el que els hi hem dit”, diu el preparador físic arlequinat.

El problema pot arribar en el moment de tornar a la feina. “Serà un repte perquè és una situació desconeguda per a tothom. L’objectiu durant l’aturada serà minimitzar la pèrdua física i els riscos perquè la tornada no sigui tan brusca. Pot ser el principal problema perquè si es reprèn la competició, ens enfrontarem a setmanes molt atapeïdes, probablement amb partits dimecres i diumenge per recuperar el calendari”. El consol és la recuperació de jugadors com Josu i Néstor, però Xavi Moñino adverteix que “potser en recuperem dos i en podem perdre altres pel camí. Haurem d’esperar com acaba tot”.

“Suportar les càrregues de la competició”

Per la seva part, Joan Campillo coincideix que “l’aturada dels entrenaments té una afectació directa en els resultats tècnics i tàctics, més que en l’aspecte condicional. Existeix un treball pautat i individualitzat amb el seguiment del preparador físic de cada equip. Després ja depèn també dels recursos de cada futbolista”. Afegeix que “el treball de pretemporada és per arribar a aquest tram final de la competició en un estat òptim per poder aconseguir els objectius”. En aquest temps sense poder entrenar amb grup, Campillo creu que es poden potenciar “els exercicis de força, cardiovasculars, preventius i coordinatius. Els jugadors tenen totes les rutines d’entrenament dissenyades pel seu preparador i saben el que poden fer”.

La tornada a la normalitat provoca la lògica incertesa. “El primer que caldrà fer serà una avaluació de l’estat físic dels futbolistes per tal de reprogramar, si cal, el que queda de temporada. Pot ser un dels principals problemes. Veurem si els jugadors són capaços de suportar les càrregues físiques d’entrenaments i partits de competició després d’una llarga aturada”.

Comentaris
To Top