Publicitat
JOSEP MERCADÉ

La globalitat, més a prop

Per Josep Mercadé, periodista

El planeta se’ns ha fet petit? Quantes vegades hem dit i repetit que des de l’àmbit local hem de pensar més en global? Això s’ha intentat aplicar a qüestions com el canvi climàtic, però, malauradament, més aviat amb poc èxit. Com a mínim fins ara. Probablement, gràcies a la Covid-19, encara que sembli una paradoxa, tenim més present que mai aquest sentiment de globalitat.

Entre la por a un fenomen desconegut i l’aprenentatge que en traurem tots plegats de passar per una experiència com aquesta hi haurà un llarg recorregut. Un camí molt feixuc en què les dades de les persones infectades i les mortes provoquen, sobretot, por i desconcert.

Aquest moment d’incertesa també genera crítiques entre els governs per les decisions que es prenen a la vista de com evoluciona la situació. I a tot això hem d’afegir els efectes de la intoxicació per la sobreinformació a la qual, inevitablement, estem sotmesos. 

Publicitat

En aquesta conjuntura global som protagonistes d’un relat que pot canviar les pautes de comportament de molta gent del planeta. Que pot modificar la forma d’entendre la mateixa vida. Que pot ser una oportunitat per corregir comportaments que ens estan portant cap a un camí sense retorn. De fet, ens diuen que cal comparar la situació generada pel coronavirus amb una guerra. Ningú dubta que és el moment més crític des de la Segona Guerra Mundial. Però cal anar més enllà i que la desgràcia acabi sent una oportunitat.

La situació de confinament acabarà generalitzant-se. No pot ser de cap més manera. Costarà, però serà així. Davant d’això, entrarem tots en un procés de reflexió gairebé global que caldrà saber conduir molt bé per tal de sortir-ne reforçats. Quan encara no han passat ni tres dies del confinament més o menys general, tot i que encara a molta gent li ha tocat anar al seu lloc de treball, observem com les necessitats comunicatives es fan més evidents que mai.

Les persones volem saber què passa. Ens preocupem per com estan els nostres familiars, amics i coneguts. Si constatem que es troben bé, aquesta comunicació ens serveix a nosaltres mateixos per animar-nos i afrontar més bé el període de confinament. Dia a dia sorgiran noves iniciatives per afrontar aquesta situació.

Seran vies paral·leles a les més vitals dels sanitaris i dels científics que cerquen una vacuna per evitar la malaltia. Ara sabem que som globals i que tot el planeta ens necessita. I tenim la capacitat de poder canviar les coses si ens ho proposem.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top