Publicitat
Ciutat

Primeres denúncies per desobeir el confinament pel coronavirus a Sabadell

“Us demanem que tothom respecti les recomanacions de quedar-se a casa sempre que sigui possible. Sortiu només si heu d’anar a la feina o per comprar productes bàsics. Recordeu que la millor prevenció del coronavirus és evitar els contactes amb altres persones. Ajuda’ns i queda’t a casa”. És el missatge que es repeteix pels carrers i avingudes de Sabadell a través d’altaveus de la Policia Municipal. El cos local –juntament amb els Mossos d’Esquadra i Policia Nacional– realitza controls, patrullatge i advertiments per garantir el confinament recollit per l’estat d’alarma.

El missatge ha calat i gran part de la població s’ha tancat a casa. No obstant això, hi ha qui insisteix a infringir la norma: la Policia Municipal ha realitzat les primeres denúncies per desobediència a la reclusió en domicili. Els dos casos, similars, es van produir diumenge.

La Policia Municipal executa les primeres intervencions per incompliments del règim de reclusió / VICTÒRIA ROVIRA

Es tracta de dos homes que participaven en botellons al carrer i que es van negar a tornar als seus domicilis amb una actitud altiva. El primer fet es va produir al carrer de la Selva (Ca n’Oriac), quan un jove amb símptomes d’embriaguesa va negar-se a abandonar la via pública. Hores després, minuts abans de la mitjanit, al carrer de Balmes (Covadonga), la policia va alertar vuit joves. Tres van ser identificats i un, que va oposar resistència, se li va obrir un procediment.

Un decret municipal d’urgència recull les funcions de la Policia Municipal en el marc de l’estat d’alerta, que han d’aplicar també Mossos d’Esquadra i Policia Nacional sota el comandament únic del Ministeri de l’Interior. Tots els agents estan actius i s’han ampliat les dotacions al carrer, després que el govern espanyol hagi alliberat els cossos policials de la càrrega administrativa. “Tot el cos està mobilitzat”, assegura l’intendent major de la Policia Municipal, Joan Antoni Quesada, que explica que a partir d’ara els torns seran “intensius”.

Així sona l’advertència de la Policia Municipal / Vídeo: Albert Segura

L’objectiu: barrar el pas

La Policia Municipal vigila els principals punts de l’espai públic sabadellenc i ha procedit a barrar el pas de persones en els punts considerats més crítics: les àrees de joc infantils de la ciutat, juntament amb els accessos al riu Ripoll, on també s’evita l’accés.

Agents dels Mossos d’Esquadra patrullen a l’Eix Macià / VICTÒRIA ROVIRA

Amb el patrullatge i els controls, realitzats amb la resta de cossos i forces de seguretat, també comproven que les persones que surten de casa seva ho fan per casos excepcionals: subministraments de béns de primera necessitat, trasllat al lloc de feina o bé trajectes a farmàcies i gasolineres. “Si no és per sortir a fer això, no hi ha cap justificació”, adverteix l’intendent major, que assegura que el període d’advertències ja ha passat i que es pot sancionar.

Què em pot passar si desobeeixo?

Sabadell està en estat d’alerta i saltar-se la norma pot tenir greus conseqüències. D’acord amb la llei, qualsevol incompliment podria comportar des d’una multa de 100 euros fins a un any de presó, segons la gravetat del fet. El sol fet de moure una tanca o treure una cinta policial pot comportar fins a 600 euros de multa.

En cas de desobediència o de resistència a l’autoritat, la persona implicada podria haver de pagar una multa de fins a 30.000 euros, mentre que si posa en risc la salut pública, la sanció oscil·la entre 3.001 i 600.000 euros. Qui oposi una resistència greu podria enfrontar-se a penes de presó de tres a 12 mesos. És el supòsit més extrem plantejat per la llei, però no és descartable.

La policia es protegeix

La mobilització de les forces i cossos de seguretat per l’estat d’alarma ha suposat establir protocols de protecció interns. La Policia Municipal, fins al moment, no ha tingut cap baixa pel coronavirus, segons informen fonts policials. Tot i l’absència d’afectats per la malaltia dins del cos, s’han extremat les precaucions davant de l’augment de presència d’agents als carrers.

Les instruccions que s’han donat als comandaments es basen en tres premisses: respectar la distància interpersonal de seguretat, netejar-se les mans de manera repetida i evitar qualsevol risc per la salut davant d’alguna evidència. Els agents no fan ús de mascaretes ni de guants perquè, segons expliquen des de la Policia Municipal, “són els malalts o els que creuen que poden estar-ho els que necessiten i han de dur mascaretes”. 

Àudio: missatges de confinament de la Policia Municipal

Publicitat
Comentaris
To Top