Ciutat

Els experts preveuen alts nivells de pol·len i reclamen diferenciar els símptomes de l’al·lèrgia amb els de la Covid-19

Una màquina de captació de pol·len a la terrassa a la UAB / X.O.

Els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA de la UAB preveuen una primavera amb alts nivells de pol·len donat que la tardor i l’hivern han estat humits i més càlids de l’habitual. També pronostiquen que la pol·linització comenci una mica abans per les suaus temperatures i que tingui una durada habitual. Aquest escenari només variaria si les temperatures pugessin de forma sobtada, provocant l’esgotament avançat de la floració, i si les pluges es concentren a les hores diürnes quan les flors estan obertes.

Els alts nivells de pol·len doncs fan preveure una primavera complicada per les persones amb al·lèrgies. Aquí, els experts fan una crida a diferenciar els símptomes de les al·lèrgies dels que produeix el covid-19.

Els experts recorden que el símptoma més habitual dels infectats per covid-19 és la febre (entre el 88,7% i el 91,7% dels pacients), i que en el cas dels símptomes associats a una al·lèrgia rarament apareix, com tampoc els símptomes gastrointestinals. Així, els símptomes predominants serien la mucositat i la congestió nasal, molt menys freqüents en el cas del covid-19.

També destaquen que no s’ha demostrat que les malalties al·lèrgiques i l’asma siguin factors de risc per patir el covid-19. Aquí, assenyalen que les malalties que s’hi associen son la hipertensió arterial (30%), la diabetis mellitus (12,1%), les malalties cardiovasculars o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (en menor freqüència 1,4 %).

Descarten, a més, que els pacients amb asma al·lèrgica tinguin més risc de partir una reagudiatzació bronquial degut a la infecció per covid-19. Ara bé, com que les infeccions respiratòries, especialment les víriques, poden ser desencadenants de crisis d’asma, demanen extremar les mesures de prevenció i no descuidant el tractament antiasmàtic de base per tal que l’asma estigui ben controlada.

Comentaris
To Top