Publicitat
JORDI SERRANO

Que mori el teletreball!

[Per Jordi Serrano, historiador i rector de la UPEC]

Tenia un article fet criticant un aspecte de la política municipal, però el deixaré en un arxiu fins que el virus amaini.

Fa molt de temps que la gent rica, i uns quants idiotes pobres, reivindiquen el teletreball. Em sembla una solemne ximpleria. Explicaré per què. Alguns deuen pensar: gràcies al teletreball ara estic a casa i no he d’anar a la feina. És pensar les coses al revés. Símptoma clar d’estar alienat. És a dir, de defensar els interessos no d’un mateix, sinó, en termes marxistes, de les classes dominants. Si en aquests dies no hi hagués teletreball, el govern hauria obligat a donar vacances pagades a les empreses i sense anar a compte de les festes del conveni. La gent estaria casa seva sense fer res. Ara ha de treballar.

Publicitat

Un segon argument contra el teletreball és que obliga les parelles a viure 24 hores a la mateixa casa. Crec, sincerament, que més enllà del primer any, no hi ha parella que aguanti estar tant de temps junta. La gent necessita el seu espai i tenir l’oportunitat d’alegrar-se en el retrobament al vespre. Les parelles moriran de sobredosi d’amor. En la propera Constitució republicana catalana hi ha d’haver un article que prohibeixi explícitament el teletreball.

Però és que, a més –tercer argument–, anar a treballar és un acte social, permet relacionar-se amb gent. De fet, el primer espai on la gent lliga avui és la feina, molt més que en els espais d’oci i de les aplicacions per lligar. Si la gent no va a treballar, no lligarà, això sí que pot ser una pandèmia estructural brutal, que posa en perill la pervivència de l’espècie humana.

No sé per què, en canvi, no fan teletreball els soldats i els oficials de l’exèrcit. De fet, anar-los passejant pel Regne d’Espanya sembla la millor opció per anar escampant el virus. Realment, la ministra de Defensa ho ha pensat bé? Pensa que posar l’himne monàrquic espanyol a tota hòstia per les ciutats espanyoles espanta el virus. Realment, no els falta un pispet? El més fotut és que un cop les empreses hagin establert protocols d’avaluació de les feines, el que faran és contractar falsos autònoms, és a dir, ens convertiran a tots en riders dels ordinadors. Ni vacances, ni seguretat social, ni possibilitat de sindicació, ni sous dignes. Tot això es fa ara quan ja hi ha molts autors i empreses que renuncien al teletreball perquè no és eficaç. Si no em creieu, llegiu Sherry Turkle: En defensa de la conversación. El poder de la conversación en la era digital. Només hi ha una excepció, i és que jo he enviat aquest article al director del diari des de casa i vosaltres el podeu llegir sense sortir de casa. Com deia Karl Popper, falsar una llei un cop no vol dir descartar la llei. Una veueta interior em diu: sense teletreball s’haurien estalviat de llegir-te!

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top