Publicitat
Ciutat

El Taulí prova el nou respirador 3D

El Parc Taulí provarà avui dimarts amb un animal el nou respirador fabricat en 3D, el Leitat 1, que està en la fase final de la seva creació. La corporació sanitària sabadellenca s’ha encarregat de projectar i validar mèdicament aquest nou objecte, que servirà per poder atendre l’alta demanda d’aquests productes en plena epidèmia del coronavirus. El Taulí participa en el projecte impulsat pel Consorci de la Zona Franca i el centre tecnològic Leitat, al costat del Consorci Sanitari de Terrassa, empreses com HP, Seat, Navantia i Airbus i el CatSalut.

El respirador fet en 3D, a la presentació / CEDIDA

La prova d’aquest dimarts forma part del procés de validació reglat per l’Agència Espanyola del Medicament que ha de passar el respirador abans de poder-se començar a produir en sèrie i del qual se’n podrien fabricar més d’un centenar cada dia a partir de final de setmana. Un cop superada, es provarà en qüestió de dies amb humans, sempre amb totes les garanties. Aquests testos serviran per mesurar externament com funciona el que s’ha previst i fer els retocs que toquin si fan falta.

Encarregats de la part mèdica

L’hospital de Sabadell ha fet el disseny de la part mèdica del producte, concebent com hauria de funcionar, mentre que de la part de l’enginyeria se n’ha encarregat el centre Leitat. Segons el pneumòleg expert en ventilació mecànica Manel Luján, del Taulí, que ha participat en el projecte, “s’ha reproduït en el respirador com funcionaria una ventilació en situació de risc a partir del coneixement dels experts que estem ventilant dia a dia aquest tipus de malalts”. I s’ha fet perquè “la nostra preocupació va ser que hi hagués malalts que anessin malament per la manca d’un respirador”. Luján explica que això és el que els va portar a dissenyar i portar a fabricació en un temps rècord “un ventilador que pogués sostenir aquests malalts que estan intubats i en situació de risc vital fins que es pogués accedir a un respirador de gamma superior o en el cas que aquest complís la funció d’un de gamma superior”.

Publicitat

El Taulí no té quantificats a hores d’ara quants respiradors d’aquest tipus necessitarà perquè “depèn de com vagi la pandèmia”, apunta Luján. El consorci sabadellenc en té una seixantena dels tradicionals. En tot cas, els impulsors del projecte volen posar-lo a disposició del sistema sanitari perquè arribi a tothom que el necessiti.

Per Manel Luján, que la corporació local hagi participat d’aquesta iniciativa “demostra el potencial que podem tenir quan ens unim. Ha sortit el millor de tots nosaltres”. L’equip del Taulí l’ha liderat el director d’Innovació, el doctor Lluís Blanch, amb la participació de la Dra. Candelaria de Haro, del grup de crítics; el Dr. Ferran Fillat, expert en impressió 3D; i Luján com a representant de l’àrea de pneumologia.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top