JOSEP MILÀ I MASOLIVER

‘Start/Stop’ de la conjuntura (I)

[Per Josep Milà i Masoliver, secretari tècnic del CIESC]

Tot just acabàvem de preparar la presentació de l’Informe de Conjuntura socioeconòmica de l’àmbit de Sabadell, Conca del Ripoll i Riera de Caldes (http://www.ciesc.com/conjuntures.asp) quan comença a estendre’s l’impacte de la Covid-19 com una tempesta perfecta. L’informe constatava una recuperació d’indicadors d’activitat durant el darrer trimestre del 2019, després d’uns mesos d’alentiment, i unes expectatives positives per al 2020… cosa que un impacte tan global i ràpid com la Covid-19 ha fet canviar totalment i de forma sobtada.

Tanmateix, cal que analitzem aquest fet com el que és: es tracta d’una frenada en sec a causa de fenòmens externs a la dinàmica socioeconòmica i, en conseqüència, de caràcter més conjuntural que estructural. Tot i així, estem passant per una situació de tempesta perfecta perquè aquesta pandèmia global passa en uns moments en què l’economia vallesana i del país s’enfronta a reptes molt importants especialment relacionats amb la irrupció de noves tecnologies i sistemes productius que afecten especialment el sector de l’automòbil i activitats vinculades, però també la resta de sectors industrials, comercials i logístics.

Sens dubte, aquesta frenada ens ha clavat el motor de l’economia productiva. I això vol dir que per encebar-lo bé i que torni a engegar amb força caldrà, ara sí, una injecció directa a les empreses perquè tinguin liquiditat i capacitat financera per a la reactivació. La política keynesiana en aquest cas té tota la justificació, però dirigida de forma transparent i fluida a ajudar els autònoms i les pimes industrials i de serveis més afectats per aquesta aturada tècnica. Confiem que com que és un fenomen exogen a l’economia, de la mateixa manera que la frenada és molt forta i intensa, també la recuperació pot ser més ràpida que si es tractés d’una crisi empresarial i financera global. Des del CIESC, i atenent als darrers informes i enquestes de clima empresarial que s’han realitzat, podem dir que la situació actual suposa un xoc i una aturada global però que això no comporta necessàriament parlar d’inici d’una crisi llarga, i menys quan tant l’estudi de les darreres crisis com la capacitat de superació del sistema socioeconòmic demostra que tot passa cada cop més ràpid i els cicles negatius són cada vegada més breus. En definitiva, Start/Stop de la conjuntura i tornem a engegar ben aviat.

Comentaris
To Top