NÚRIA AYMERICH

Posem el comptador a zero. És temps de valors

[Per Núria Aymerich, secretària general del Gremi de Fabricants]

La Covid-19 està provocant un dolor immens a moltes persones. La mort s’endú coneguts, familiars, amics i persones d’arreu del planeta. Són dies de confinament. Temps d’innegable angoixa per tot el que succeeix i ens envolta.

En aquestes llargues hores de foscor, tenim temps d’aturar-nos, valorar, posar prioritats i donar valor al que és realment important. Les xarxes han passat de ser una eina habitual a ser un canal banal de distracció que ens aporta excessiva informació, sovint buida de contingut, i massa vegades incorrecta o falsa.

En moments difícils com els que vivim, donem valor al que realment en té. El que fins fa pocs dies era un fet gairebé quotidià i trivial, ara passa a tenir un veritable valor: una abraçada, un petó, un sopar, una reunió d’amics, el passeig pel camp, el soroll del mar. I, especialment, té rellevància el que més ens importa: la família i els amics. Avui, més d’una persona, donem el veritable valor al petó d’un fill.

Un simple gest com el d’obrir un armari ens permet adonar-nos de l’excés de roba que hi tenim emmagatzemada. Roba que un dia vàrem comprar per un gust gairebé compulsiu; sense analitzar prou ni la necessitat, ni la qualitat, ni l’origen, ni en quines condicions es va fer. Roba de curta vida i de poc valor substancial.

En aquest temps telemàtic, tecnològic i metàl·lic, el que pren valor són aquells productes que estan fets amb qualitat i consciència i, que d’alguna manera, estan lligats a situacions que hem viscut i recordem. Pren valor aquell jersei que portàvem una nit freda d’hivern i que va ser, fa ja molt temps, testimoni de bells moments. Qui de nosaltres no en té un?

L’endemà, tot serà diferent. Estarem cansats de la buidor de pantalles i de xarxes, sobretot, de la seva buidor. Serà el moment de passar al consum responsable, racional i emocional. Serà el temps de l’efectiva responsabilitat amb el planeta, en què comprar serà un acte de compromís amb la terra i amb les persones. Serà temps de donar valor a les relacions de qualitat i als valors que les han de guiar. Mirarem més endins que enfora. El que és essencial serà valuós. Baixarem el soroll i escoltarem el so de la vida que amb consciència crearem.

Segons els psicòlegs, són necessaris vint-i-un dies per incidir en el nostre cervell per canviar els hàbits. Malauradament, el confinament ens els dona. Són dies per posar el comptador a zero perquè l’endemà, entre tots, haurem de reconstruir un món, que quan va arribar el virus ja era vell i inservible, i ara demana reconstruir-lo sobre uns nous principis.

Comentaris
To Top