Publicitat
Diners

Sabadell, preparat per a la crisi econòmica post-Covid-19?

L’endemà del coronavirus arribarà i, superada la crisi sanitària, vindrà la recessió econòmica. La Covid-19 ja ha deixat un de cada quatre assalariats vallesans (un 26,4%) sense feina per un ERTO. L’economia està en punt mort a Sabadell i comarca, i els greus efectes es comencen a intuir a tot el país: el Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que el PIB espanyol s’enfonsarà un 8% el 2020, mentre que el Banc d’Espanya amplia la davallada i la situa en un 13,6% –en el pitjor dels escenaris, en un escenari calculat a partir de l’oferta–.

El forat econòmic del coronavirus ha encès totes les alarmes dels empresaris, que exigeixen a l’Ajuntament que mogui fitxa amb un pla econòmic integral i urgent. “Calen ajuts directes o la resta seran paños calientes. L’Ajuntament té una responsabilitat i s’hi ha d’implicar”, reclama el director general del Centre Metal·lúrgic i secretari general del CIESC, Gabriel Torras.

Un “rescat” global

El teixit empresarial exigeix una dotació econòmica per salvar les empreses. En altres paraules, un fons municipal específic, com han fet Barcelona o Sant Cugat, amb unes previsions de 25 i 7 milions d’euros, respectivament. L’objectiu del fons han de ser microcrèdits per a pimes, ajuts per a la contractació a través de Promoció Econòmica davant la pujada de l’atur prevista de fins al 20,8% a l’Estat, segons l’FMI. “Amb la mateixa generositat que es va rescatar la banca, ara cal abordar el teixit productiu”, apunta Torras. Des de l’Ajuntament, el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, apunta que primer cal veure l’estat de les finances municipals per poder preveure noves despeses.

Menys impostos

Amb l’activitat aturada, l’Ajuntament ha demorat alguns impostos, com l’IBI com l’IAE, però encara no s’ha plantejat deixar-los en suspens. Des de Pimec, Josep Maria Catalán proposa parlar de “rebaixes en els tributs i taxes”. Torras, amb més concreció, proposa una bonificació de l’IAE en les empreses que caiguin com a mínim un 25% en la facturació anual –equivalent als tres mesos d’inactivitat–.

Quan el comerç torni a obrir la persiana, caldrà fer front a la recessió / LLUÍS FRANCO

Una taula de resposta

Veure la Covid-19 com una oportunitat per rellançar Sabadell. Sabadell Cercle d’Entitats proposa ser el centre neuràlgic de la resposta al virus, amb presència d’Ajuntament, oposició i entitats, similar al que s’ha fet a Terrassa. La secretària general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich, demana que en l’escenari post-Covid-19 caldrà replantejar-se l’economia i l’ocupació, que hauran de ser “quilòmetre zero”.

A l’Ajuntament de Sabadell se li gira feina. De moment, treballa en dos grans eixos: menys burocràcia i més digitalització, i ha centralitzat la resposta en un grup de treball per a la reactivació econòmica. El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, assegura que s’ha minimitzat el temps d’espera per a llicències urbanístiques a 1,5 mesos –abans de la Covid-19 n’eren 4– i s’ha reduït el període de pagament a proveïdors. Davant d’això, el reclam dels empresaris va, de nou, un pas més enllà: “Cal una visió de rescat. Eliminar traves burocràtiques i posar les coses fàcils”, sentencia el president de la Cambra de Sabadell, Ramon Alberich.

Què es fa a casa i què fan a fora?

Sabadell | Ha centralitzat esforços en un equip de treball específic de resposta econòmica. Planteja reduir els temps burocràtics i una digitalització dins i fora de l’Ajuntament, amb propostes com una app per al comerç local.

Barcelona | Ha creat un organisme específic, el Centre de Coordinació de Resposta Econòmica. Preveu 25 milions per a ajudes econòmiques en un fons especial, subvencions directes i una campanya d’imatge específica.

Sant Cugat del Vallès | Mobilitzarà 7 milions d’euros: 5,9 milions en ajudes directes i entre 1 i 1,5 milions en impostos que es deixaran en mans dels contribuents. Només en IBI, taxes i preus es deixaran de cobrar 800.000 euros.

Terrassa | L’Ajuntament de Terrassa centralitza un Pacte de Ciutat per a la recuperació post-Covid-19 amb l’oposició i les entitats. A banda d’ajornar impostos, destina 500.000 euros a una reducció de la tarifa d’aigua.

Publicitat
Comentaris
To Top