Ciutat

Protegir a qualsevol preu

Marta Ordóñez | Manel Camps

Inestabilitat del servei. Ahir, els sabadellencs no van poder accedir amb normalitat a alguns medicaments que requereixen recepta mèdica ni a l’esperada mascareta que ahir distribuïa la Generalitat de Catalunya a través de les farmàcies. La caiguda del Sistema d’Informació Farmacèutica de Recepta Electrònica (SIFARE) es va allargar durant pràcticament tot el dia d’ahir, amb intermitències, i va dificultar la distribució de les 450 mascaretes que cada farmàcia sabadellenca havia adquirit. 

A causa de l’imprevist, la resposta va ser diferent segons el criteri de cada establiment. Algunes farmàcies van decidir anotar el codi d’identificació personal (CIP) –el número personal que apareix a la targeta sanitària– de forma manual per després traslladar-lo al sistema informàtic.

Altres, però, van decidir paralitzar la distribució mentre el col·lapse durés. “És una temeritat fer-ho així, els usuaris podrien adquirir-ne més a altres farmàcies de forma indeguda. I no constaria enlloc”, explicava el farmacèutic Carles Ferrer, que va vendre durant el matí un centenar de mascaretes.

Una farmacèutica entregant el sobre amb la mascareta a un sabadellenc / VICTÒRIA ROVIRA

En el cas de Santi Argelaguet, va apuntar amb un bolígraf el nom de la persona i el número de la targeta per després centralitzar-ho al sistema. Al migdia ja havia repartit pràcticament la meitat de la comanda, “200 mascaretes de les 450 que teníem en aquesta primera fornada”, explica.

Davant aquest col·lapse, hi havia farmacèutics que lamentaven les dificultats amb què s’havien trobat per a la seva distribució. És el cas d’Assumpció Mujal, de la Farmàcia Mujal Viñals: “Aquesta situació és complicada per a nosaltres. Al tren o al metro les regalen i aquí, en canvi, s’ha de fer tot un sistema per donar-ne una”, lamenta la farmacèutica. Considera que el servei que fan és una “pota més del sistema sanitari” i hauria de ser “més fàcil” l’accés a una mascareta.

Un pont necessari

Aquests dies, les farmàcies estan actuant amb vocació de servei públic i sense obtenir benefici a canvi de la seva feina. Els farmacèutics estan posant cor i ànima a fer arribar l’aprovisionament al conjunt dels sabadellencs, un pont entre l’administració catalana i el ciutadà. “És una manera de realçar el treball assistencial de la farmàcia dins d’una pandèmia mundial”, considera Argelaguet. De fet, des de primera hora del matí, les mascaretes eren les responsables de les cues a les farmàcies, amb comptades excepcions. 

Malgrat que el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya explicava que “no s’ha establert cap criteri oficial de prioritat” i, per tant, qualsevol usuari amb la seva targeta sanitària individual (TSI) o la d’un familiar podrà adquirir la mascareta, els farmacèutics demanen que els primers dies hi accedeixin les persones que realment la necessiten. Però no tothom prioritza els col·lectius. 

Aprendre a dosificar 

La Sònia portava vuit targetes a una farmàcia de la Creu de Barberà. “És per a les veïnes i per a la meva família”. Ella no tenia la seva targeta, però sí una recepta en què es concretava el seu CIP. “Això ja és vàlid”, indicava Ferrer. Arriba just en el moment en què el SIFARE sembla que funciona. Un parell o tres d’intents per a cada mascareta que s’emportava i va poder marxar a casa. Però ho reconeixia, no totes les persones que li han demanat ho necessiten. De fet, algunes ni surten de casa. 

Altres usuaris van marxar resignats després de no poder emportar-se ni la mascareta ni el medicament que necessitaven. “Hi tornaré demà, per sort no em corre pressa”, afirmava l’Álex. Ell sí que hauria de ser prioritari, és periodista i està reutilitzant una mascareta quirúrgica des de fa un parell de setmanes. És precisament per a professionals com ell que els experts insisteixen que s’ha de ser solidari. “Si no la necessitem, podem esperar uns dies més per protegir els que han de sortir al carrer”, demanava la Lorena, des d’una farmàcia de Ca n’Oriac. 

Les mascaretes s’han distribuït en sobres / VICTÒRIA ROVIRA

Malgrat el col·lapse (i la pluja), les farmàcies consultades van distribuir més d’un centenar de mascaretes només el matí. Els farmacèutics es pregunten si s’haurien exhaurit a primera hora en el cas que el sistema hagués funcionat amb normalitat. Era el que temien. Ara, només són especulacions. Per sort, encara disposem de tota la setmana per adquirir-les. Si és que el SIFARE ens ho permet.

Tot el que has de saber sobre la mascareta sanitària

1. És una mascareta sanitària de teixit de tres capes “amb elevada capacitat de filtració”, tot i que no es concreta el tant per cent de filtració de l’aire. En tractar-se d’una mascareta quirúrgica, filtra al voltant del 78% de les partícules en l’aire. Disposa de la peça nasal i cintes elàstiques de polièster i cotó per la subjecció a les orelles. Compleix amb els requisits de la Normativa Europea EN 14683 sobre mascaretes sanitàries- tipus II. Impedeix que els agents infecciosos es contagiïn a terceres persones.

2. Segons el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, s’ha d’utilitzar com a precaució estàndard, però no substitueix en cap cas les principals mesures higièniques, com el rentat de mans freqüent o tapar-se la boca i el nas amb la cara interna del colze o amb mocadors d’un sol ús.

3. Abans i després del seu ús, cal desinfectar les mans amb una solució hidroalcohòlica durant 30 segons o amb aigua sabó durant 50 segons.

4. No s’ha de tocar en cap cas la capa interior de la mascareta. S’ha d’ajustar entre la barbeta i el nas, sende deixar espais lliures entre la cara i la mascareta.

5. No s’ha de retirar per parlar o tossir. En tot moment cal que la mascareta cobreixi tant el nas com la boca.

6. Per retirar la mascareta, s’ha de fer a partir de les gomes o cintes evitant sempre el contacte amb el teixit. A més, sempre s’ha d’utilitzar del mateix cantó.

7.  Segons apunten els farmacèutics, aquestes mascaretes són autofiltrants i no reutilitzables. D’aquesta manera, caldria desfer-se’n d’elles després de cada ús. No obstant això, a causa de la manca de caretes, els farmacèutics aconsellen fer un bon ús per conservar-les.

9. Cal guardar la mascareta en un sobre tancat o un calaix tancat protegida del contacte de terceres persones. Cal que estiguin aïllades de riscos de contagi.

10. La primera unitat és gratuïta, la Generalitat de Catalunya assumeix el seu cost. La segona unitat, que es podrà adquirir a partir de dilluns vinent,  27 d’abril, tindrà un cost de 0,76 euros que assumirà cada usuari.

Preguntes freqüents

Quina mascareta he de comprar segons les meves necessitats?

Independentment de quin tipus sigui, s’ha de fer un bon ús, no es pot abaixar la guàrdia. Si tothom porta mascaretes és més fàcil evitar la propagació. Els experts expliquen que idealment hauríem d’anar equipats amb FFP2, però no n’hi ha suficients i cal prioritzar el personal mèdic. Totes són aconsellables abans que no portar res. Per aquells qui surtin al carrer en comptades ocasions, la mascareta quirúrgica o higiènica pot ser efectiva.

Necessito altres EPI’s a banda de la mascareta? 

Els guants són molt aconsellables. El virus viu també a les superfícies i tot i que s’incrementi la neteja, és possible que algun racó quedi contaminat. A falta d’aquests guants, els farmacèutics insisteixen en utilitzar gels antisèptics i evitar el contacte amb l’ull o la cara. 

Cal ser molt curosos, tant amb la mascareta com amb els guants. En el cas de voler reutilitzar els guants, també es pot aplicar gel antisèptic, tot i que no és recomenable. Utilitzar peücs o ulleres no és necessari per sortir al carrer, només un afegit.

Què he de fer si no tinc més mascaretes?

Hi ha mascaretes que són d’un sol ús. D’altres es poden reutilitzar tres o quatre cops. Primer cal informar-nos de quina mascareta disposem. Les que ara reparteix la Generalitat són d’un sol ús, tot i que si cal reutilitzar-les per falta de mascaretes cal fer un bon ús.

Per retirar-la, cal fer-ho per les gomes amb les mans netes sense manipular la part interna ni externa. Si no hi ha altra opció, és millor portar-la reutilitzada que no portar res.  

Em protegeix una mascareta casolana?

Depén del material. El recurs de portar una bufanda o una  mascareta casolana és preferible a portar res. Les que estan fetes amb material aïllant com la celul·losa són força aïllants. També les que es fan a partir de les tovalloles humides un cop s’han assecat. Es tracta, però, de materials l’eficàcia dels quals no ha estat provada.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top