Ciutat

Els CAPs muten per fer front al coronavirus

Una infermera atén una recent nascuda al CAP Concòrdia / VICTÒRIA ROVIRA

El que en molts casos fins ara era una visita al CAP, ara és una trucada. L’Atenció Primària sabadellenca s’adapta diàriament a la situació de pandèmia pel coronavirus i actua, més que mai, de filtre per reduir la pressió assistencial que tenen els hospitals, en aquest cas, el Parc Taulí.

Durant el mes d’abril, els centres d’atenció primària de Sabadell han fet el 82% de gestions a través del telèfon o Internet, 50.000 de 61.126 en total. Això vol dir que si un veí té una necessitat mèdica, ara més que mai el que fa és trucar al seu CAP, on un metge o una infermera li poden donar una solució o, si cal, aquesta persona es desplaça al seu domicili. En aquest cas, com explica la directora del CAP Creu Alta, Lídia Palau, “abans teníem dos metges i quatre infermeres, i ara són cinc metges i set infermeres”, la qual cosa ha estat possible gràcies a la reorganització dels diferents CAPs.

La doctora Aida Jiménez es prepara per visitar un domicili / VICTÒRIA ROVIRA

Fer tantes gestions no presencials està permetent als centres donar continuïtat a l’atenció ordinària i evitar que s’acumulin moltes visites quan acabi l’estat d’alarma. “Controls de Sintrom, etc., ho hem fet a domicili. Quan tornem a la normalitat tot això ho farem presencial, però ara no hem deixat el control de malalts crònics”, subratlla l’adjunta a direcció del CAP Creu Alta, Ivana Valdelvira.

La reorganització de Primària ha portat a unir en un mateix equip els CAPs de la Creu Alta i la Concòrdia, la qual cosa, segons Lídia Palau, “ens ha permès desplaçar recursos a l’atenció domiciliària”. Des de ja fa setmanes, a la Creu Alta atenen els adults, mentre que la Concòrdia concentra la pediatria del nord de la ciutat. I en tots els casos s’han establert uns espais per a pacients amb la Covid-19 o símptomes de tenir-la i per a la resta de patologies i visites de control improrrogables.

Visita presencial al CAP Creu Alta / VICTÒRIA ROVIRA

Per prioritzar i millorar l’atenció telefònica, aquests dies s’està instal·lant un sistema de videoconferència a les consultes dels CAPs de Sabadell per poder millorar l’atenció a distància.

Més atenció a residències

Des que va començar la pandèmia també s’han intensificat les visites a les residències, que de per si ja tenen els seus professionals sanitaris però reben el suport de la Primària.

El metge encarregat d’aquesta tasca al CAP de la Creu Alta, Nacho González, ha passat d’anar habitualment un cop per setmana a les quatre residències creualtenques a fer-ho cada dia. “Fins ara no hem tingut cap positiu. És una sort, perquè a vegades és qüestió de sort. Les residències s’han comportat molt bé des del primer dia, que van tancar de seguida l’entrada de familiars i això segurament els ha alliberat d’una afectació més forta”, considera González.

L’equip de matí d’atenció domiciliària del CAP Creu Alta, abans de sortir a fer visites / VICTÒRIA ROVIRA

El nounat Joel, en la seva primera visita al CAP Concòrdia / VICTÒRIA ROVIRA

Les trucades s’han multiplicat als CAP, com al de la Creu Alta / VICTÒRIA ROVIRA

Comentaris
To Top