CASTELLAR

“Pacte de poble” entre partits per consensuar una resposta a la crisi del coronavirus a Castellar

Castellar del Vallès
Ajuntament de Castellar / LL.Franco

Els partits polítics de Castellar del Vallès amb representació municipal han format una Taula de Crisi amb la intenció de donar resposta a les conseqüències socioeconòmiques del coronavirus a la vila. Està formada per dos membres de cada grup municipal i posarà en comú propostes per traçar una línia d’actuació conjunta.

D’entrada, des de l’Ajuntament ja s’ha anunciat que es destinaran aproximadament 415.000 euros per pal·liar l’impacte més immediat de la pandèmia. Representa un 20% del superàvit del 2019, una partida econòmica que en el futur serà incrementada.

El primer esborrany amb què es treballa preveu una reformulació de pressupostos per ampliar els recursos econòmics en habitatge i pobresa energètica, les ajudes a les famílies i les subvencions a les entitats del tercer sector –Creu Roja, Sala Puigverd, Suport Castellar o Càritas–. També hi consta l’adquisició de mascaretes per a tota la població. A sobre la taula hi ha, a més, incrementar les polítiques d’ocupació i els ajuts a pimes, comerços i llars d’infants, escoles d’idiomes, de música i art.

De cara a les vacances escolars, es treballarà per promoure un “estiu enriquit”, educatiu i lúdic, per als infants de la vila. Paral·lelament, es renunciarà a inversions previstes, com la de la piscina municipal, una despesa de 300.000 euros que probablement es posposarà dos anys.

Pacte municipal inèdit

Amb majoria absoluta, l’equip de govern del PSC-Som de Castellar podia mantenir la reunió diària de portaveus sense l’obligació de crear la Taula de Crisi. Tanmateix, el primer tinent d’alcalde, Joan Creus, ressalta que, tenint en compte la situació, s’ha volgut “fer prevaler el consens i l’acord”.

Des del principal partit de l’oposició, Josep Maria Calaf, d’ERC, veu amb bons ulls la decisió: “La gestió post-coronavirus ha de ser el màxim de compartida possible”. També expressa que “aquesta imatge d’afrontar la Covid-19 de manera unitària és la millor de cara a la ciutadania”.

Pau Castellví, de Junts per Castellar, considera: “La situació exigeix consens, un pacte de poble”. En aquest sentit, vol agrair “la bona voluntat de tots els grups, a l’altura de les circumstàncies”, i confia que es pugui dur a terme un pla de xoc.

Com a únic representant de C’s en la primera reunió de la Taula de Crisi, Matías de la Guardia opina que aquest mecanisme serà útil per “reclamar transparència i tenir a mà informació”.

Des de la CUP, Marga Oncins en fa una valoració positiva, amb condició imprescindible inclosa: “Sempre que se’ns vulgui escoltar”. Des de la seva posició, afegeix, estaran al costat de “totes les mesures que estiguin justificades” i estaran amatents que no es perdin drets que després no es tornin a recuperar.

Comentaris
To Top