Esports

Michael Robinson deixa l'anècdota del seu pas per la Creu Alta amb Osasuna

Michael Robinson amb la samarreta d'Osasuna / CEDIDA

La mort de l'exjugador anglès i comentarista futbolístic a televisió, Michael Robinson, a conseqüència d'un càncer de pell, ha servit per recordar una famosa anècdota relacionada amb el Centre d'Esports Sabadell, en l'última etapa del club arlequinat a Primera Divisió. Els dos clubs es van veure implicats en un innovador 'play-off' per evitar el descens al final de la lliga regular i els seus partits van adquirir una gran transcendència.

També s'hi va afegir una gran dosi de polèmica per la denúncia del club navarrès, que va impugnar el partit disputat a la Creu Alta (amb victòria arlequinada) per la suposada alineació indeguda dels estrangers, el danès Kenneth Brylle i el polonès Wolfang April, que havien arribat en el mercat d'hivern al Centre d'Esports. El Comitè va donar la raó a mitges a Osasuna. No li va concedir els punts com volia sinó que va obligar a la repetició del partit, en un precedent que encara ara és únic en el futbol espanyol.

El partit de la repetició va superar la dimensió esportiva i es va convertir en un fet social, no només a la nostra ciutat sinó a tot Catalunya. Es va interpretar com una gran injustícia i tothom -clubs, institucions, aficionats d'altres clubs- van donar suport al Sabadell, llavors presidit per Rafael Arroyos. La Creu Alta es va quedar petita el dia del partit. Molts més de 20 mil espectadors van omplir a vessar l'Estadi amb gent pujada a les torres d'il·luminació elèctrica. L'ambient també va ser espectacular, fins i tot una mica agressiu.

Publicitat

Tot plegat encara es va complicar més perquè va coincidir amb l'atemptat d'ETA a Hipercor de Barcelona. Els jugadors d'Osasuna, atrapats pel cordó policial, van arribar a la Creu Alta amb taxis entre una escridassada monumental. Entre ells es trobava Michael Robinson, un dels fitxatges d'Osasuna també en el mercat d'hivern. Anys més tard va reconèixer que havia jugat en les mateixes circumstàncies burocràtiques que Brylle i April, però ningú ho havia denunciat. El carismàtic jugador anglès també va admetre que va ser "el partit que més por he passat, a fora i al terreny de joc". Es referia a l'ambient i el clima hostil que es va crear durant els 90 minuts. Robinson, marcat pel central Pepe Costa, gairebé no va intervenir. El Sabadell es va imposar per 2-1, amb gols de Rípodas en pròpia porteria -després d'una gran jugada d'un jove Joan Barbará- i Adriano i aquell resultat li va permetre assegurar la permanència amb un empat a Cádiz només 48 hores després en un final de lliga atípic.

Robinson només va jugar un any més a Osasuna. Les lesions el van retirar, però s'ha convertit en un comunicador excepcional malgrat les seves dificultats amb l'idioma. Va ser un dels presentadors del mític programa El Dia Después a Canal Plus i també el conductor del prestigiós Informe Robinson, a més de ser el comentarista dels partits importants de la lliga espanyola i la Champions a Movistar aquests últims anys. Amb 61 anys, un càncer detectat el 2018 se l'ha emportat. Descansi en pau.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top