Diners

CCOO i UGT fan una crida per omplir les xarxes de reivindicacions el Primer de Maig

La manifestació del Primer de Maig de l'any passat a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

El Primer de Maig se celebrarà demà d'una manera "atípica". CCOO i UGT han convocat una manifestació virtual sota el lema Salut, treball i justícia social: la prioritat és la vida. En aquest sentit, els dos sindicats majoritaris han fet una crida per omplir totes les xarxes de reivindicacions fetes amb vídeos i fotos de pancartes casolanes amb les etiquetes #JoSocPrimerDeMaig o #YoSoyPrimeroDeMayo.

El secretari general d'UGT Vallès Occidental, José Luis Fernández, ha destacat en una roda de premsa telemàtica que la crisi de la Covid-19 ha mostrat que "és necessari un altre model social i econòmic". Fernández ha assenyalat que el coronavirus ha precipitat "una tempesta perfecta" provocada per un sistema sanitari sota mínims, un sistema productiu que començava a tenir dificultats i unes administracions que no escoltaven les reivindicacions sindicals. "Aquesta situació d'emergència sanitària ha posat en evidència la debilitat del nostre estat del benestar", ha subratllat Fernández. En aquest sentit, ha recordat que s'ha abandonat la gent gran a les residències, que s'han convertit "en un negoci".

Per la seva banda, el secretari general de CCOO al Vallès Occidental, Enrique Rodríguez, ha apostat per establir taules de concertació en l'àmbit estatal, català i local com a motor de la recuperació de la crisi. Dins d'aquests espais de diàleg s'han d'establir les mesures sanitàries i de protecció a les persones que estan sense feina. "Ha de ser per sortir de la situació actual però també per establir les bases d'un estat que protegeixi les persones", ha assegurat Rodríguez, que ha demanat que mesures com la renda mínima siguin "estructurals".

Publicitat
Club ciència

Els sindicats han recordat, però, que ja existeix un taula de concertació com és el Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental, que està integrat per tots els agents socials i econòmics. Fernández, però, ha denunciat que "no hi ha hagut voluntat política ni recursos", per tirar endavant aquest pacte. "Fa temps que reclamem unes polítiques industrials pròpies per créixer econòmicament", ha afegit el secretari general d'UGT al Vallès.

ERTOs, "l'opció menys dolenta"

Sobre els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que a la comarca ja arriben a 10.169 expedients i que afecten 89.280 persones, Fernández ha assenyalat que "no és l'opció que més ens agrada, era la menys dolenta". En tot cas, ha recordat que abans de la crisi de la Covid-19 hi havia "una etapa de creixement". Per aquest motiu, considera que "hem de fer d'aquesta situació una oportunitat, no pot ser que les decisions empresarials únicament siguin d'acord amb el compte d'explotació, no pot ser que la mà d'obra sigui com una despesa".

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top