REFLEXIONS DE CONFINAMENT

Genís Roca: “El pitjor serà l’impacte social, cal veure com gestionar-ho com a país”

El nivell d’incertesa “és absolut”, afirma Genís Roca, i per això resulta tan interessant la perspectiva d’un arqueòleg expert en transformació digital, un dels consultors d’estratègia empresarial més prestigiosos del país. Les seves previsions no són amables, però d’això va la seva feina: preveure escenaris possibles i donar la millor solució. Roca espera que el cicle que ha obert el confinament no es tanqui fins que descobreixin una vacuna efectiva i hi accedeixi tothom, i això –“amb molta sort”– difícilment passarà abans de ben entrat el 2023. L’evolució de la crisi passarà per tres fases que necessitaran una gestió molt diferent; els governs, la societat i l’economia hauran de reaccionar ràpidament i adaptar-se a les noves necessitats, i Internet i el món digital són la peça clau.

Fase d’emergència

Fins que no es reprengui l’activitat amb certa normalitat, moment que Roca situa al setembre, ens trobem en una fase d’emergència, la primera etapa d’aquest impàs entre la vella rutina i la que es configurarà en els propers anys. “Toca contenir el problema de la manera que sigui: cal actuar, actuar i actuar”, opina Genís Roca. Segons el seu parer, cal que les empreses, de la més petita a la més gran, reaccionin de forma “contundent, immediata i el més eficient possible”. I tampoc és moment de jutjar com ho fan els governs: “ara tothom pensa que el seu govern ho està fent pitjor que el veí”.

Fase de contenció

Posteriorment, entre setembre del 2020 i desembre del 2021 s’entrarà en la que Roca anonema fase de contenció, que s’allargarà fins que arribi una vacuna contra la Covid-19: “Si arriba en menys de dos anys serà un èxit sense precedents!”. Mentrestant, la situació que es viurà durant aquest temps serà “anòmala i plena de restriccions”. Ve una gran recessió, amb un augment molt important de l’atur i el tancament de moltes empreses. Durant aquest període, “l’activitat no és normal i ens obliga a sotmetre’ns a unes determinades condicions”, provocant un encariment dels preus: “Si un restaurant en lloc de tenir 30 taules només en pot tenir 10, els marges són uns altres”.

“Com ajudem els que s’han quedat sense ingressos?”

En aquesta segona fase, explica Genís Roca, caldrà fer un esforç molt gran per ajudar els que no se’n surtin. “Com ajudem els que s’han quedat sense ingressos? Com refinancem les empreses? Quins plans fem perquè no hi hagi EROs i acomiadaments massius?“, es pregunta l’expert. Així com durant l’emergència el lideratge ha de ser sanitari, en aquest punt Roca considera que ha de venir des del món econòmic.

Fase d’adaptació

Per últim, en la tercera fase –entre 2022 i 2023–, caldrà un lideratge estratègic enfocat a generar les condicions per aprofitar les oportunitats de la nova situació. En aquesta fase, “els que siguin capaços de repensar-se i adaptar-se tindran una oportunitat” de mantenir-se operatius i fins a provocar canvis d’impacte: “No hi ha cap motiu per no pensar que cadascú podria intentar jugar les seves cartes en aquest nou escenari i ocupar una nova posició”.

 

Comerç local: un pas endavant

Fa anys que el comerç local necessita fer front a “canvis forts”, que el dia a dia va arraconant, exposa Genís Roca. Però “el gran motor de canvis és la necessitat”, i ara més que mai els comerciants es troben en una situació que els sacseja. Per això molts han fet un pas en el món digital i estan provant de fer venda on-line o rebre comandes per WhatsApp, Facebook o Instagram. És el cas de merceries, carnisseries, perruqueries i tants altres comerços de barri. I, un cop fet aquest pas, Roca considera que no s’entendria que passada aquesta situació aquests serveis no es poguessin mantenir: “S’ha de normalitzar el que és digital”.

Internet, dret fonamental

El confinament ha posat en relleu que sense Internet no es poden garantir alguns drets bàsics. El teletreball i l’educació en línia estan a l’ordre del dia, explica Genís Roca, però no tothom té connexió a la xarxa.

“Si sense Internet perds els drets bàsics, Internet és un dret bàsic, i no està garantit per l’Estat”

La tecnologia també mostra una “cara B”, en aquest moment: el risc que els governs facin un ús abusiu de les dades que es poden obtenir dels usuaris. “Si és per temes mèdics, soc el primer a donar-les, però voldria tenir garantit que només és per això i sense saltar-se la llei” –que sempre és molt temptador per als estats–. Però no tot està perdut: a aquesta tecnologia hi pot accedir tant el govern com la població, per controlar-lo.

Sobre Genís Roca – Que el fundador i president de RocaSalvatella, una de les consultores d’estratègia empresarial i transformació digital més prestigioses del país, sigui un arqueòleg especialitzat en Paleolític Inferior dona una dimensió especial a les seves reflexions. La seva mirada sempre ve d’una mica més enrere i sempre va una mica més endavant. Genís Roca viu a Sabadell des de fa molts anys tot i que, segons afirma, no hi ha arrelat gaire perquè “els de Girona, sempre som de Girona”.

El Roca empresari i expert en transformació digital té una trajectòria llarga -va ser director general d’Infonomia, als inicis d’Internet- i sòlida. Ha estat un dels 25 espanyols més influents durant els anys 2013 i 2014, segons tria d’El Mundo, i és un conferenciant molt reputat, a més de formar part dels consells assessors de l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital, GVCGaesco, la Universitat de Girona o la Universitat Oberta, entre altres.

Comentaris
To Top