Ciutat

El pla de xoc contra la Covid-19 a Sabadell, en grans titulars: com t’afectarà?

[Albert Acín | Albert Segura]

Sabadell posa nom i cognoms a les mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials del coronavirus. L’Ajuntament preveu 8 milions d’euros addicionals als ja anunciats i extrets del superàvit en el marc d’un full de ruta amb 300 accions: algunes concretes i d’altres més abstractes, a curt o a mitjà termini. Fem un repàs de les més rellevants i alguns dels agents implicats fan les seves aportacions.

Pla local d’ocupació. El gruix principal dels ajuts anirà destinat a l’empresa i l’ocupació, amb 3,5 milions d’euros en total. La línia d’ajudes està pensada per al curt termini i fonamentat en un pla d’ocupació de 125 persones a jornada completa com a reforç per a obres públiques i atenció a les persones, fonamentalment (2,6 milions d’euros). Des de Sabadell Cercle d’Entitats, Núria Aymerich troba a faltar ajuts directes per a les empreses: “Calen crèdits, microcrèdits perquè les empreses tinguin liquiditat”.

Eix ciclable nord-sud. L’Ajuntament posarà en marxa una xarxa prioritària per a bicis i limitada a 30 km/h. La intervenció necessària serà mínima, i es podrà posar en marxa de manera “immediata”. La mesura va en la bona direcció però és insuficient, segons Jordi Canudas (Protegim-nos): “Cal posar tota la ciutat a 30 km/h i reduir espai d’aparcament. L’Ajuntament n’hi diu mesures de prova-error i són més aviat proveta-error”.

Flexibilització d’impostos. La majoria es podran pagar el setembre/octubre i a això s’afegeix ara que les deduccions per la taxa de terrasses podrien arribar el 75%. Es descarten deduccions en l’IAE perquè no hi ha prou marge legal. La Cambra ho considera un bon punt de partida.

Suport anti-masclista. Es preveuen 28.250 euros per reforçar el SIAD amb més personal. El servei ha patit un augment d’atencions durant el confinament, mentre que les denúncies als Mossos han caigut un 50%, segons l’Ajuntament.

Gir empresarial de 180 graus. És una de les mesures a mitjà termini. Es desenvoluparan els districtes tecnològics Gran Via i a Can Feu i Gràcia amb presència de start-ups. Segons l’Ajuntament, es busca crear espais perquè la innovació vengui els seus productes.

App per a la cultura i subvencions directes per al sector. Es prepara una nova aplicació pensada per a la cultura sabadellenca amb descomptes i promocions. En l’àmbit cultural, també es convocaran subvencions directes per 35.000 euros a entitats i agents culturals i que han de servir, segons l’Ajuntament, per a la “supervivència” del sector cultural.

Creació d’ajuts per a l’habitatge. S’atorgaran 300.000 euros a ajuts al lloguer i les hipoteques, una línia que complementi les partides d’altres administracions. També s’augmentaran les prestacions d’urgència social en 778.000 euros. “És un esforç municipal realista”, apunta Mercè Calvet (Rebost Solidari), que no obstant això troba a faltar ajuts directes a les entitats socials, com els centres de dia, “Han quedat molt tocats i ara tindran més feina que abans perquè les desigualtats, les addicions, i molts altres problemes han empitjorat”.

Més espai per caminar. Dins de la partida de mobilitat, es preveuen 300.000 euros de nova inversió fonamentats a ampliar voreres i treure espai a les calçades en tres zones de Sabadell: el carrer de la Bonaigua (Ca n’Oriac), de Tres Creus (Centre) i el passeig dels Almogàvers (la Creu de Barberà). S’eixamplaran els costats esquerre o dret, segons el cas, amb pintura, pilones i elements de mobiliari urbà. La reforma es durà a terme en els propers dies, segons ha explicat l’Ajuntament.

Canvis urbanístics. L’Ajuntament flexibilitzarà el Pla Urbanístic per encabir una indústria que preveuen que tornarà a ser de proximitat. Es flexibilitzaran els usos industrials i es modernitzaran els polígons Sud-Oest i de Sant Pau de Riu-Sec, ara infrautilitzats. “Sabadell ha de guanyar la imatge de ciutat fàcil per implantar activitat”, celebra Ramon Alberich, president de Cambra de Sabadell.

Mapes turístics i noves visites guiades. Es preveuen 28.500 euros destinats a la promoció del turisme, també en l’àmbit gastronòmic i paisatgístic. Es crearan unes rutes pel rodal del riu Ripoll i el Parc Agrari. Es preveu una fira del vi o de la cervesa a la tardor.

Partida extraordinària per a neteja. El Govern apunta que l’increment en el pressupost de neteja i desinfecció de l’espai públic augmentarà en 630.000 euros al llarg de l’any arran de les exigències de les autoritats sanitàries.

Alberg per a sensellar, prorrogat. L’espai per a persones sense llar s’ampliarà fins al 30 de juny, de moment i segons les previsions de l’Ajuntament. Pel que fa a l’emergència social, també s’inclouen 331.291 euros destinats a polítiques de reforç alimentari per a persones vulnerables.

Nova plataforma logística. A banda del foment de les start-ups i de l’app Sabadell t’ho porta a casa –pensada per al comerç–, l’Ajuntament impulsarà una plataforma comuna de distribució comercial per portar productes a domicili. “No és un Globo municipal”, han assegurat des del Govern, es tracta d’aprofitar un nou nínxol de mercat per al comerç i centralitzar-ho des de l’Ajuntament.

Obres i reformes més àgils. “És important facilitar per recuperar els espais comercials de la ciutat. Facilitar la tramitació de llicències, dels usos…”, assenyala Ramon Alberich, president de la Cambra de Sabadell. L’Ajuntament recull aquesta demanda i es compromet a mantenir els temps de tramitació en els ritmes actuals: 1,5 mesos, segons el consistori. Es canviaran els supòsits de llicències per a obres menors i es revisaran els usos de baixos comercials.

Què en pensen els grups de l’oposició?

ERC: No entén la proposta com un pla i reclama que es planifiqui de manera coral

El portaveu dels republicans, Gabriel Fernàndez, reclama “participació, diàleg i consens amb partits i entitats” per obtenir una resposta estratègica i més ambiciosa que un pla de xoc per fer-hi esmenes i ser validat. Per aquest motiu, defensa un pacte d’opcions bàsiques de ciutat i compartit. Els republicans faran públiques dilluns les seves propostes, que es traslladaran a la Taula de Ciutat.

Crida: Critica el format de la proposta per estar molt avançada i sense consens previ

La formació lamenta que no han tingut temps per analitzar el document amb antelació. Segons la Crida, es tracta d’un pla que “arriba dos mesos tard” i que “no parteix d’una visió estratègica, no té visió d’una nova ciutat de futur”. Critiquen, a més, que no es prevegi un eventual rebrot ni “les previsions per tenir cura de les persones més vulnerables a partir de l’experiència” de l’episodi viscut.

Ciutadans: Sorpresos perquè no s’hagin fet propostes en l’àmbit sanitari

El portaveu del grup taronja, Adrián Hernández, considera que la previsió de l’Ajuntament “és optimista”, i veu que caldria invertir més de 8 milions d’euros. “Ens sorprèn que no hi ha cap proposta en l’àmbit sanitari”, lamenta. Aplaudeixen l’esforç previst en l’àmbit de protecció social, tot i que demanen més ajudes a les famílies, i sobretot que s’aprovi el pla definitiu tan aviat com sigui possible.

Junts: Més propostes orientades a les famílies i a revitalitzar l’economia

La portaveu, Lourdes Ciuró, aposta per plantejar propostes destinades als ajuts a les famílies, amb plans d’ocupació específics “que vagin més enllà de les ajudes” previstes. De la mateixa manera, aplaudeixen l’aposta d’incorporar l’eix Ripoll-Gran Via com a palanca de transformació econòmica de la ciutat, així com la reactivació cultural, que creu que ha de servir per reactivar el comerç local.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top