Publicitat
REFLEXIONS DE CONFINAMENT

Marc Argemí: “No hi ha més ‘fake news’ que abans de la pandèmia, el que hi ha és descontrol”

Havent superat ja els moments més durs de la pandèmia del coronavirus, hem d’aprendre a viure amb la incertesa, aprofitar la situació que ha generat aquesta malaltia per obrir debats tecnològics als quals fins ara no ens havíem enfrontat i fer un pas ferm cap a l’alfabetització digital. A Marc Argemí (Sabadell, 1979), periodista i doctor en Comunicació, no li agrada “fer de profeta”, però té una mirada molt precisa per explicar què ens està passant, on estem i què vindrà en el món de la informació.

“No és que probablement hi haurà un futur pitjor, sinó que ningú me’l pot definir”

Actualment passem per una situació inèdita que no sabem definir, explica Argemí. Constantment ens estem comunicant els uns amb els altres per veure si coincidim en les definicions. Segons el periodista sabadellenc, “tota aquesta intercomunicació genera una sobreinformació tan bèstia que estem en un procés primer de saturació i ara de civilització del consum”. Argemí creu que arran de la Covid-19 moltes persones pateixen angoixa: primer, per no saber definir el que passa; segon, perquè després de veure tots els telenotícies possibles continuen sense poder-ho fer; i, en tercer lloc, els casos en què malgrat tota la informació, es comptava que es podien preveure coses i no ha estat possible. “No és que probablement hi haurà un futur pitjor, sinó que ningú me’l pot definir”, manté l’expert en comunicació. I és per això que creu que en molts termes s’haurà d’aprendre a viure amb la incertesa i, per fer-ho, “ens hem d’entrenar per consumir informació d’una manera completament diferent de com ho fèiem”.

Segons Marc Argemí, en aquesta pandèmia la tecnologia ha mostrat dues cares. D’una banda, el sabadellenc considera que la pandèmia provocarà un progrés tecnològic “espectacular”. Avenç que ja estem gaudint, per exemple, en veure que Internet ha pogut donar resposta a un augment global del consum tan imprevist, sobtat i desproporcionat. Però, sobretot, Argemí subratlla la importància de tota la tecnologia en intel·ligència artificial i big data que s’està desenvolupant actualment. Un cas són les aplicacions tecnològiques que permetrien seguir els malalts, la nostra salut: “A un li pot semblar que això és molt natural, però cedir aquesta informació acríticament a l’autoritat estableix un precedent de tractament de dades que no teníem i que com a ciutadans ens hem de plantejar”.

D’altra banda, Argemí manté que la tecnologia no ha respost a algunes expectatives de control i seguretat personal perquè s’han perdut. “La cosa més petita, ignota i ridícula del món natural s’ha saltat la tecnologia”, remarca. I posa sobre la taula que amb l’expansió del coronavirus debats com el de les fronteres han quedat sense sentit.

L’expert en comunicació considera que cal abordar la tecnologia d’una forma diferent, potenciant l’encriptació i fent que la privacitat no sigui un luxe. Segons Argemí, “la tecnologia ens ha de permetre exercir les nostres llibertats, no limitar-les”, i aquí és on centra el debat entre seguretat i llibertat.

Davant el repte que suposen la desinformació i les fake news, la proposta de Marc Argemí implica una aposta “molt forta” per l’alfabetització digital. Des del seu punt de vista, tendirem cap a una minoria que fa l’esforç d’informar-se bé, que paga per fer-ho i ho fa a partir d’unes fonts d’una qualitat determinada. Segons Argemí, “aquesta gent, des del punt de vista de salut informativa, estarà millor que el que va a l’homeopatia informativa, informacions que et diuen el que vols sentir, però no t’aporten cap valor nutritiu”. El periodista vallesà creu que “personalment tindrem una marca de prestigi com a font d’informació”, per saber valorar les fonts més creïbles.

En moments com l’actual, Marc Argemí creu que fa més falta que mai la figura de l’editor dels mitjans de comunicació. Algú que sàpiga digerir i fer comprensible la informació. I en aquesta situació, creu que els mitjans locals són els més ben situats per afrontar-la, perquè són els que coneixen de primera mà el terreny, els que tenen reconegut un lloc a la plaça i, per tant, els que poden fer una major traçabilitat de la informació. Per Argemí, “la translació al món digital la tenen millor aquells mitjans que estan a un lloc. Perquè tenen la legitimitat que estan, al món real, en un lloc on poden explicar les coses”.

Sobre Marc Argemí  – Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor per la mateixa universitat, Marc Argemí és soci i director de Sibilare, consultora especialitzada en comunicació i anàlisi de dades. Estudiós del cunyadisme, les fake news i la desinformació ja des de la tesi doctoral, Marc Argemí s’ha convertit en un dels experts de referència en aquest àmbit.

Ha escrit tres llibres sobre la matèria, l’últim publicat l’any passat, Los siete hábitos de la gente desinformada (2019), i és col·laborador habitual del Diari. Argemí té una visió lúcida, reflexiva i apassionada de la informació a la nostra era. El lema de la seva consultora en resumeix una part: “Escoltem abans de comunicar, analitzem abans de respondre, i avaluem per prendre millors decisions. Perquè el que importa no és l’audiència que tens, sinó la confiança que li mereixes”. Escoltar-lo i llegir-lo és aprendre.

Genís Roca: “El pitjor serà l’impacte social, cal veure com gestionar-ho com a país”

Publicitat
Comentaris
To Top