Vallès

Desapareixen les franges horàries als pobles petits del Vallès

Sant Llorenç Savall / LLUÍS FRANCO

La Moncloa va anunciar aquest diumenge que les franges horàries per passejar o fer esport al carrer desapareixeran als municipis amb menys de 10.000 habitants, independentment de la fase de desconfinament en què es trobin. Una vegada la regulació es publiqui al BOE, que es preveu que sigui ben aviat, els residents d’aquests pobles podran sortir ininterrompudament en qualsevol moment del dia, des de les 6 h fins a les 23 h.

Aquesta mesura ja s’aplicava des del 2 de maig a poblacions amb menys de 5.000 habitants, que al Vallès Occidental són Sant Llorenç Savall, Gallifa, Rellinars i Ullastrell.

A la comarca també se’n veuran beneficiats Polinyà, Matadepera, Sentmenat, Viladecavalls i Vacarisses. En aquests municipis deixarà de tenir validesa aquesta limitació per sortir al carrer dirigida a nens, esportistes i majors de 70 anys. Segons el govern central, aquesta flexibilització no comporta perill de rebrot, ja que en nuclis de poca població no es produeixen tantes aglomeracions.

Sense perill d’aglomeracions

A Polinyà no hi ha cap espai comercial on es puguin concentrar grans quantitats de gent. Ho explica l’alcalde del municipi, Javi Silva, qui també considera que a l’hora de fer esport els camins i boscos de l’espai verd que hi ha a l’entorn “dispersen” la població. Per a ell, doncs, és un “canvi de criteri” molt positiu. “Això facilitarà la feina de la policia a l’hora de controlar actituds incíviques, ja que no caldrà estar pendent de les franges, sinó d’altres mesures de seguretat”, assenyala Silva.

Als pobles amb baixa densitat de població, el risc de rebrots és molt més baix que a les ciutats on viu més gent en menys espai. A Sentmenat, per exemple, hi habiten 315 persones per quilòmetre quadrat, aproximadament com a Matadepera. A Sabadell, en contraposició, n’hi ha 6.550 per quilòmetre quadrat. En determinats pobles petits, fins i tot les franges horàries han contribuït negativament a concentrar la gent. Hi està d’acord el batlle de Sentmenat, Marc Verneda, qui creu que la nova mesura “ajudarà a espaiar les sortides diürnes”, i a més “traurà l’angoixa d’haver d’aprofitar una hora en concret per sortir”. A Sant Llorenç Savall, on viuen menys de 2.400 persones, les franges horàries no han existit mai i, tal com explica l’alcalde, Joan Solà, això no ha posat la població en risc.

Però la casuística de pobles com Matadepera és diferent. Encara que la densitat de població sigui molt baixa, i hi hagi 170 quilòmetres de carrers, el regidor de Seguretat i Protecció Civil, Marcel·lí Bosch, alerta que en el municipi “hi ha una zona comercial realment petita, al centre del casc urbà, on va tothom en hores punta”. En aquest cas, doncs, el problema no es troba a l’hora de fer esport o passejar per l’entorn. “Ara haurem d’estar més pendents de vetllar, recomanar i recordar les mesures de protecció. Ens portarà una feina diferent. No haurem d’estar pendents del quan ni del qui, sinó del com”, reflexiona Bosch.

“Tendència a relaxació?”

Pot ser que aquesta mesura contribueixi a relaxar la població? En el cas de Sentmenat, amb els pas dels dies, part de la població ha deixat d’obeir restriccions. Verneda pateix perquè les mesures que arribin a partir d’ara, com per exemple la fase 1, ho accentuïn. En el municipi, de fet, el nombre de denúncies interposades ha estat molt alt: la Policia Local n’ha posat 250, en alguns casos entre 20 i 30 diàries. Amb més del doble de població, a Castellar del Vallès n’hi ha hagut poques més de dues-centes.

A Matadepera, amb una població semblant a Sentmenat, se n’han posat una seixantena. Però només en casos “flagrants” o de desobediència. A Polinyà, on “l’incivisme és minoritari”, segons l’alcalde, un centenar.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top