Ciutat

Mascaretes al descobert: tot el que has de saber sobre la protecció davant del coronavirus

A través d’experts en la matèria, metges i farmacèutics, descobrim les mascaretes. I els experts ja adverteixen que no ho són tot

Operatiu per repartir les mascaretes a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Des d’aquest dijous és obligatori utilitzar mascaretes a la via pública, una mesura que si bé a Sabadell no se sancionarà si no es compleix en els primers dies, més endavant pot comportar multes de fins a 30.000 euros.

Ara bé, les mascaretes són un remei infal·lible davant del coronavirus, o no? De quins tipus n’hi ha? Com es poden aconseguir? On són les mascaretes promeses per la Generalitat? A través d’experts en la matèria, metges i farmacèutics, descobrim les mascaretes. I els experts ja adverteixen que no ho són tot.

On puc aconseguir una mascareta?

Les pots demanar a qualsevol farmàcia i ara també en supermercats.

Em costarà molts diners?

És complicat d’estimar, perquè depèn de la durabilitat i de les característiques. Es pot moure entre els 0,30 i 15 euros.

Quin ús n’he de fer? Les puc reutilitzar?

Les mascaretes usuals (quirúrgiques) tenen una homologació curta, que canvia d’hores a dies segons el fabricant. Ara bé, els experts consideren que es poden reutilitzar si no s’aprecia deteriorament.

Quins tipus de mascaretes hi ha?

Com he d’utilitzar les mascaretes?

Pas 1

Rentar-se les mans abans de l’ús. És important mantenir la higiene davant dels patògens que hi puguin haver a la mascareta. A banda, assegura’t que la mascareta està en bon estat.

Pas 2

Posa’t la mascareta perquè la banda exterior quedi a fora. Apropa’t la mascareta a la cara i et poses les gomes al voltant de les orelles.

Pas 3

Tapa completament el nas i la boca amb la mascareta. Assegura’t que no hi ha sortides i pressiona la mascareta per la tira metàl·lica perquè s’ajusti al nas. En cas de dur una FFP, és aconsellable no portar barba.

Pas 4

Un cop utilitzada, llançar-la en un contenidor tancat i rentar-se les mans. Els experts exposen que es poden donar més usos encara que no estigui indicat (sempre que estigui en bon estat i no es vegi deteriorada).

Quines mesures d’higiene complementen la mascaretes?

1. Portar guants en sortir al carrer: És una recomanació de les autoritats, pensada especialment per a espais amb aglomeracions.

2. Rentar-se les mans amb freqüència: Per fer-ho, de forma recurrent, amb aigua i sabó preferentment o bé desinfectant amb alcohol.

3. Mantenir la distància interpersonal: Separar-se com a mínim entre un i dos metres de les altres persones.

4. No tocar-se la cara ni la boca: Tenir el contacte mínim amb la pròpia cara per evitar que s’expandeixi el virus.

5. Tocar el mínim les zones de contacte: Evitar tenir contacte físic amb superfícies i si se n’ha de tenir, netejar-se les mans després.

6. Evita trobar-te en un lloc amb moltes persones: Extrema les precaucions en els llocs de gran afluència, com les cues de supermercats o el transport públic.

7. Evitar el contacte amb tercers: Ni petons, ni encaixades de mans, ni tampoc abraçades. El mínim contacte possible.

8. No compartir roba ni cap objecte personal: Aquí s’inclouen tovalloles i també gots, plats i coberts que s’hagin utilitzat prèviament.

9. Sabates fora: Un cop tornis a casa després de sortir, treu-te les sabates i per anar bé caldria dutxar-se.

10. Mantenir la neteja i la ventilació: Fer que l’aire corri a casa, especialment a les zones compartides, i mantenir una neteja constant.

A banda de protegir-me, com he d’actuar?

Comentaris
To Top