Publicitat
Ciutat

Néixer en temps de coronavirus: la clau és a l’atenció primària

El servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), amb seu al CAP Sant Fèlix, ja està reprogramant les visites no urgents de ginecologia que s’havien cancel·lat a causa del coronavirus. Durant la pandèmia, especialment entre els mesos de març i abril, aquest servei ha fet més visites que mai a domicili i per telèfon, i també han vist com les visites per videoconferència han vingut per quedar-se.

Una consulta de ginecologia per videoconferència a l'ASSIR / VICTÒRIA ROVIRA

La coordinadora de l’ASSIR, Maria Victòria Cambredó, explica que la directriu en tot moment ha estat “intentar que les embarassades hagin de fer els mínims desplaçaments possibles” per tal de reduir el risc de contagi. Per això, s’han potenciat les visites telefòniques d’aquelles que podrien ser prescindibles. I sempre mantenint la majoria de l’activitat de control i seguiment de l’embaràs. “Hem fet totes les visites obstètriques, les dones han vingut aquí a fer-se les ecografi es, etc.”, afegeix Cambredó. En canvi, totes les activitats grupals que fan en aquest servei d’educació comunitària i sanitària s’han hagut de suspendre. Les urgències també s’han mantingut.

Publicitat

La prova del taló, a casa

Un dels canvis més signifi catius que ha provocat la Covid-19 ha estat que després del part, el retorn a casa ha estat pràcticament immediat. Si bé abans de la pandèmia en un part natural a l’hospital es tornava a casa al cap de 48 hores, ara s’ha donat l’alta 12 hores després; i en els casos de les cesàries, l’estada hospitalària s’ha reduït de quatre a dos dies o, fins i tot, una mica menys. I les dues primeres visites que fins ara es feien a l’hospital les ha fet Atenció Primària a domicili; “són les més importants de cara a complicacions del part”, subratlla Cambredó.

La llevadora del CAP Nord, Concepción Manzano, fent la prova del taló a l'Emma / VICTÒRIA ROVIRA

En una d’aquestes primeres visites a Castellarnau, la llevadora del CAP Nord, Concepción Manzano, explica que “ho mirem tot en el conjunt de com està la dona a nivell físic, afectiu, emocional, social... i l’estat general del nadó, que tingui hora programada amb el pediatre i fem la prova del taló”. En aquest cas, les mares de l’Emma, Adriana Renom i Libertad López, expliquen que ha estat una experiència diferent, però que en tot moment tant a l’hospital com a casa s’han sentit acompanyades pels professionals sanitaris. “Des que va donar a llum, ens van trucar de tot arreu; molt bé”, afegeix Renom.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top