Publicitat
Ciutat

Junts vol regular els lloguers comercials a Sabadell a través de rebaixes d’impostos

Lourdes Ciuró presenta 42 propostes per incloure en el pla de xoc que lidera el Govern municipal

Junts per Sabadell proposa crear un índex de lloguers i bonificar impostos per als propietaris per evitar que hi hagi una allau de locals buits arran de la crisi econòmica de la Covid-19. Aquesta és una de les línies de treball que el grup municipal liderat per Lourdes Ciuró ha presentat aquest matí i que ja han estat traslladades al Govern municipal. Els juntaires aposten per una sèrie de mesures per fer front als efectes econòmics i socials del coronavirus en tres eixos: cohesió social, creació d’oportunitats i sostenibilitat.

Les 42 propostes de Junts –que es pretenen incorporar en el pla de xoc liderat pel Govern– s’han focalitzat en la recuperació del teixit empresarial i de l’ocupació, i noves formes de mobilitat de cara al futur. “No volem tornar al febrer del 2020, sinó anar més enllà”, ha assenyalat Ciuró, que ha demanat mirar més enllà de la “conjuntura” i “abordar reformes estructurals de ciutat”.

La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, aquest matí / D.S.

“Cap local tancat”

Des de Junts per Sabadell proposen crear un índex de referència de preus de lloguer als eixos comercials. “Hi ha buits urbans“, ha advertit Ciuró, que ha demanat establir “propostes atractives” per als propietaris per tal de posar els locals al servei dels comerços sense que s’estableixin arrendaments gaire costosos. “Pagar 3.000 o 4.000 euros per un local al Passeig no ajuda a dinamitzar”, ha afegit la líder de Junts.

No es tracta de fer un topall del lloguer, que la normativa a escala municipal no permet, sinó crear un marc de referència. “Nosaltres no podem marcar preus, però es poden marcar índexs de referència. Això ajudaria a negociar preus”, ha remarcat Ciuró. En aquesta línia, aposten per establir bonificacions en alguns impostos per evitar el fenomen de la “desertització comercial”.

Publicitat

Al marge d’aquesta mesura, Junts posa el focus en altres mesures per fer de Sabadell una ciutat més “atractiva”. Per això, volen fer una auditoria del servei de llicències de l’Ajuntament per analitzar quins són els elements “que fallen” en el procés. Encara pel que fa a la dinamització, preveuen desenvolupar una targeta turística digital amb descomptes, promocions, involucrant els sectors de la restauració, comerç, serveis i cultura.

Una altra política d’habitatge

En matèria de polítiques socials, Junts ha fet una aposta per les polítiques d’habitatge amb una col·laboració publicoprivada. “Volem que l’Ajuntament d’una forma proactiva es dirigeixi als propietaris. Hi ha moltes famílies que necessiten un habitatge”, ha apuntat Ciuró. Així doncs, volen incorporar habitatge privat per a gestió de la bossa de lloguer municipal, i amb especial èmfasi a l’aval del lloguer, en garantia de cobrament de rendes.

Carrers bici, a banda dels carrils bici

Junts se suma a la proposta endegada pel Govern de fer créixer la xarxa de carrils bici, però proposa una implementació amb un abast més considerable. Proposen que alguns carrers secundaris, amb menys de 15 metres d’amplada, amb poc trànsit de vehicles i propers als principals eixos cívics/comercials, esdevinguin carrers bici. Això què vol dir? Que la prioritat en aquests eixos seria del vianant i les bicis, i els vehicles haurien de circular de forma excepcional a una velocitat màxima de 15 km/h.

Ciuró també preveu nous espais per a vianants en carrers amb presència de bars i restaurants on l’impacte per a la mobilitat és “nul·la”. Un dels casos seria el tram final del carrer de Sant Pau des d’Àngel Guimerà (CAP Centre) fins al carrer de Sant Pere, que ja és per a vianants. Perquè el vianant guanyi espai al cotxe, també pretenen que l’Ajuntament posi en marxa un sistema “aparca fàcil”, seguint el model del Mercat Central, per així “treure cotxes de la superfície”. Aquesta mesura s’incentivaria amb descomptes per a l’aparcament si es fan compres al comerç de la zona.

Document: consulta les 42 propostes de Junts per Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top