REFLEXIONS DE CONFINAMENT

Jordi Grané: “Abans que passi, tu pots fer coses per evitar-ho”

Hi ha una eina prudent, en paraules del filòsof sabadellenc Jordi Grané, que permet reaccionar millor a una crisi o una situació imprevista com l’actual: la previsió. “Imaginar què passaria si…”, preveure diferents escenaris amb visions alternatives per encarar la resposta i “treballar cap a l’esperança”. Grané ho té molt clar i la filosofia li dona suport: “Abans que passi, tu pots fer coses per evitar-ho”.

Analitzar el perquè

En aquest moment, el que toca des de tots els sectors és, segons Jordi Grané, analitzar el perquè de com han anat les coses i discutir-ho en un espai comú, tant entre les administracions com la societat civil. Per què en uns municipis el coronavirus ha afectat més que a altres? Què han fet els altres països? Pensar en aquestes coses per dissenyar els escenaris del Sabadell del futur. “No ens podem permetre no escoltar”, i per fer-ho creu que s’ha d’explotar tot el capital humà que té la ciutat.

El global, local

Un dels efectes del confinament ha estat el retorn, en molts casos, a fixar-se en els comerços de barri i els productes locals. Una situació que a causa de l’efecte mundial de la pandèmia s’ha repetit arreu del món. Grané, citant el sociòleg noruec Johan Galtung, creu que en els propers anys “els grans països s’aniran esmicolant i anirem més a zones regionals”. Jordi Grané es mostra molt crític amb el paper de les institucions supranacionals com la Unió Europea o l’ONU perquè “no serveixen; han estat un fracàs estrepitós”, ja que no han sabut preveure aquesta situació de pandèmia global que ha suposat el nou coronavirus.

Això porta el filòsof a pensar que les coses s’han de fer d’una altra manera. Per exemple, creu que “alguna cosa estem fent malament” quan en alguns països els afectats per un ERTO cobren al cap de dos dies i en altres, com a Espanya, no tothom ha cobrat quan tocava.

Grané creu que cal tenir més agilitat i repensar moltes coses. L’àgora de la ciutat, el ritme de les nostres vides, recuperar la proximitat de les relacions… “Moltes vegades no coneixíem els veïns”, subratlla. El sabadellenc és un ferm defensor del carpe diem, aprofita el moment, per redescobrir les coses en els temps diferents com aquest, com el passeig, la família o el barri. Com a mínim, diu Grané, aquesta situació que hem viscut ens ha de servir per pensar les coses d’una forma diferent.

Sobre Jordi Grané – És filòsof, expert en gestió pública i un dels referents teòrics al nostre país en resiliència -això del que tothom parla i ben pocs saben de què va-. Amb dos llibres sobre la matèria, Grané té la clau: filosofia, resiliència i passió per Sabadell.

Manel Larrosa: “Hem d’inventar un nou parc Catalunya”

Comentaris
To Top