Ciutat

El teu FAQS: 35 preguntes i respostes sobre les fases del desconfinament

Sabadell, a vista d'ocell / VICTÒRIA ROVIRA

Què puc fer durant la desescalada? El D.S. va preguntar als seus lectors a través d'Instagram pels dubtes que tenien sobre les fases de desconfinament. Aquest article recull 35 preguntes i respostes basades en el BOE, el Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut.

Quan es podrà visitar els familiars?

A partir de dilluns 25 de maig, amb l’entrada a la fase 1 de Sabadell i la totalitat de la regió sanitària Metropolitana Nord, es permeten reunions de fins a un màxim de 10 persones, sempre respectant la distància de seguretat de 2 metres o utilitzant mascareta, i parant especial atenció a les mesures de protecció, com la higiene de mans. Aquestes reunions, però, no poden implicar el trasllat a una altra regió sanitària i es poden fer als domicilis, a les zones comunes dels edificis, al carrer...

El meu fill i la meva jove viuen al centre, i jo a Ca n'Oriac, quan ens podrem veure?

A partir de dilluns 25 de maig, amb l’entrada a la fase 1 de Sabadell i la totalitat de la regió sanitària Metropolitana Nord, es permeten reunions de fins a un màxim de 10 persones, sempre respectant la distància de seguretat de 2 metres o utilitzant mascareta, i parant especial atenció a les mesures de protecció, com la higiene de mans. Aquestes reunions, però, no poden implicar el trasllat a una altra regió sanitària i es poden fer als domicilis, a les zones comunes dels edificis, al carrer…

Quan podrem visitar els pares o avis a les residències?

A partir de la fase 2 es podran fer visites a residències de persones grans, amb discapacitat o pisos tutelats. 

En el cas de les residències de persones grans, però, només es podran fer visites en aquelles on no hi hagi casos positius o en quarantena. Segons Sanitat, les visites es faran “preferentment en supòsits excepcionals, com el final de la vida o per alleujar la descompensació neurocognitiva del resident”.

Si ara els comerços poden obrir sense cita prèvia, els clients poden entrar sense miraments i fa por… Una senyora pot entrar a una petita botiga de roba amb el seu marit? O amb un nen petit?

Depèn de cada local. S’ha de tenir en compte la quantitat de gent que ja hi hagi a dins, i que només es pot arribar a un terç de l’aforament total.

Tinc 66 anys i el meu marit 71. Podem sortir a la mateixa hora?

Teòricament no. Perquè segons les franges horàries les persones d’entre 14 i 70 anys poden sortir a passejar o fer esport de 6 a 10 h i de 20 a 23 h. I les persones majors de 70 anys poden sortir a passejar de 10 a 12 h i de 19 a 20 h.

Tinc obres a mig acabar a casa. Quan podran venir a enllestir-les? Només queda posar una barana a una escala.

Considerant les mesures de seguretat i prevenció, les empreses de la construcció poden treballar com totes les altres. Per tant, és qüestió que l’empresa reprengui la seva activitat. En concret, l’Estat permet fer obres a casa amb inquilins a dins des del 23 de maig.

Quan obriran els Punt blau i les biblioteques?

Les deixalleries de Sabadell van reobrir dimarts 19 de maig.

L’horari d’obertura és l’habitual, de dilluns a dissabte, de 8 del matí a 8 del vespre, i els diumenges i festius, de 9 del matí a 2/4 de 3 del migdia. Per a accedir-hi, es prenen mesures de control d’accés per tal de complir les mesures de seguretat que requereix la situació actual.

Amb la fase 0,5 ja es podrien obrir per al servei de préstec, tot i que de moment a Sabadell es mantenen tancades. Les biblioteques podran tornar a obrir a partir de la fase 1, amb els serveis de préstec i devolució d’obres, lectures en sala i informació bibliogràfica i bibliotecària. No es podran fer activitats culturals, d’estudi a les sales o de préstec interbibliotecari. Tampoc no es podran utilitzar els ordinadors de les sales ni els catàlegs d’accés públic en línia o de fitxes de la biblioteca.

Quan obriran les instal·lacions del Club Natació Sabadell per als socis?

Podrien obrir a la fase 1, al 30% d’aforament, per torns i respectant les mesures de seguretat i distanciament social. En el cas del Club, ja està a punt per a la reobertura.

Els jutjats ja treballen? Què passa amb els judicis?

Els jutjats estan treballant en aquells procediments essencials amb un 30-40% de la plantilla. A partir del dia 25 de maig es preveu que comencin a reactivar els terminis processals que ara estan suspesos.

Si jo puc sortir de 6 h a 10 h del matí i de 20 h a 23 h, a 1 km de distància, a quina hora puc anar a comprar o al museu?

Pots sortir de casa fora d’aquests horaris, sempre que sigui per anar a comprar, treballar o al museu. En aquest darrer cas, a partir de la fase 1.

Quan ens podem reunir 10 persones? Hi ha límit d’edat? Amb persones grans també?

Les reunions de fins a un màxim de 10 persones es permetran quan entri en vigor la fase 1 a Sabadell, aquest dilluns 25 de maig. Caldrà seguir respectant la distància de seguretat de 2 metres o utilitzar mascareta. El límit de persones no s’aplica a les persones que conviuen. Les reunions es podran fer als domicilis, a les zones comunes dels edificis, al carrer. En principi, no hi ha límit d’edat, però s’ha de parar especial atenció amb les mesures de protecció, perquè les persones grans (sobretot si tenen alguna patologia) són considerades població de risc.

Quant de temps duraran les franges horàries?

Si no es diu el contrari, fins al final de la desescalada. A hores d’ara s’han eliminat per als municipis de menys de 10.000 habitants.

Bar

Actualment els bars ja poden obrir per vendre per emportar. A partir de la fase 1, que entra en vigor aquest dilluns 25 de maig, podran obrir les terrasses amb un 50% de l’aforament.

Quan podrem anar a l’hípica?

S’hi pot anar amb cita prèvia tenint en compte les condicions de pràctica esportiva individual per oci o professional.

Quan podré anar a veure els meus familiars que viuen a Barcelona?

Jo visc a Barcelona, els meus pares a Sabadell. Podria anar a buscar algunes coses a casa seva? Sense contacte…

No, i tampoc a la fase 1. No es permet la circulació entre regions sanitàries, i Sabadell i Barcelona pertanyen a regions diferents.

Quan obriran les botigues sense cita prèvia?

Des de dilluns passat, 18 de maig, els comerços i locals de menys de 400 metres quadrats ja poden obrir sense cita prèvia després d’haver passat a la fase 0,5. Això sí, tenen l’aforament limitat i prenen mesures de protecció.

Quan podré veure els meus familiars?

Si viuen a la Regió Sanitària Metropolitana Nord, aquest dilluns 25 de maig. Si viuen fora d’aquesta zona, al llarg de les properes fases. 

Puc portar als seients de darrere del meu cotxe una persona que no conviu amb mi?

Publicitat

Si els ocupants del vehicle no comparteixen domicili, poden anar dues persones per fila de seients i sempre amb mascareta.

Quan podré veure la meva parella?

Si viu a Sabadell, o a altres municipis de la regió sanitària Metropolitana Nord, us podreu veure a partir de dilluns 25, amb l’entrada en vigor de la fase 1. De tota manera, tot i que es permet la lliure circulació dins de la regió, es recomana no desplaçar-se si no és estrictament necessari.

Hi haurà Festa Major a Sol i Padrís?

No n’hi haurà, ha estat cancel·lada pel coronavirus.

Quan podrem traslladar-nos entre ciutats del Vallès?

Només podrem sortir de Sabadell quan entrem a la fase 1, aquest dilluns 25 de maig. Aleshores et podràs moure per dintre la teva regió sanitària; en el nostre cas, la Metropolitana Nord, que inclou els Vallesos, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i el Maresme.

Quan es podrà quedar amb els amics?

A partir de dilluns 25 de maig, amb l’entrada a la fase 1 de Sabadell i la totalitat de la regió sanitària Metropolitana Nord, es permeten reunions de fins a un màxim de 10 persones, sempre respectant la distància de seguretat de 2 metres o utilitzant mascareta, i parant especial atenció a les mesures de protecció, com la higiene de mans. Aquestes reunions, però, no poden implicar el trasllat a una altra regió sanitària i es poden fer als domicilis, a les zones comunes dels edificis, al carrer…

Podrem entrar a les biblioteques? Com s’encarregaran els llibres que volem demanar en préstec?

Actualment les biblioteques s’estan condicionant per poder tornar a obrir, a partir de la fase 1, amb els serveis de préstec i devolució d’obres, lectures en sala i informació bibliogràfica i bibliotecària. No es podran fer activitats culturals, d’estudi a les sales o de préstec interbibliotecari. Tampoc no es podran utilitzar els ordinadors de les sales ni els catàlegs d’accés públic en línia o de fitxes de la biblioteca.

Podrem anar a museus de Barcelona?

No, no podem sortir de regió sanitària ni ara, en fase 0 avançada, ni quan entrem a la fase 1. Només es pot anar a Barcelona per treballar, però és important recordar que es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de teletreball per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral.

Quan obriran les autoescoles?

Les autoescoles i les acadèmies privades podran reobrir quan passem a la fase 2.

Quan podré anar a veure la meva mare que viu a la mateixa població que jo? Ella té 87 anys i jo soc considerada població de risc.

A partir de dilluns 25 de maig, amb l’entrada a la fase 1 de Sabadell i la totalitat de la regió sanitària Metropolitana Nord, es permeten reunions de fins a un màxim de 10 persones, sempre respectant la distància de seguretat de 2 metres o utilitzant mascareta, i parant especial atenció a les mesures de protecció, com la higiene de mans. Aquestes reunions, però, no poden implicar el trasllat a una altra regió sanitària i es poden fer als domicilis, a les zones comunes dels edificis, al carrer…

Quan podrem fer esports individualment per tot el Vallès?

Almenys no es podrà fins a la fase 3, i quan arribem en aquest punt s’haurà de veure què determina el govern espanyol, perquè encara no s’ha explicat. A la fase 2 s’ampliaran les hores per poder practicar esport al teu municipi (totes menys de 10 a 12h i de 19 a 20h, la franja de passeig dels majors de 70 anys).

El govern català ha demanat a l’espanyol que la pràctica esportiva fora del municipi pugui ser quan estiguem a la fase 1. Segons el conseller d’Interior, Miquel Buch, és incoherent poder quedar fer una trobada a la mateixa regió sanitària però no poder fer esport més enllà del teu municipi.

A la fase 1 sí que es permet fer esport a tota la regió sanitària als esportistes professionals o federats.

Quan podré anar a veure els meus pares? Viuen a Sabadell, com jo, però a més d’1 km.

A partir de la fase 1, quan es permetran les trobades de fins a 10 persones a la mateixa regió sanitària, sempre mantenint el distanciament social i les mesures de seguretat.

A la fase 1, podré anar a un altre municipi sense horari?

Es podrà circular per la mateixa regió sanitària de residència, en el cas de Sabadell la Metropolitana Nord, sense cap limitació d’horari.

Les botigues com Leroy Merlin quan obren?

Es podrà comprar al Bricomart, Leroy Merlin o similar de manera particular?

Algunes, com és el cas de Leroy Merlin, ja han obert per a professionals. Pel públic en general, cal tenir en compte que si són establiments ubicats fora d’un centre comercial i tenen menys de 400 metres quadrats o bé són més grans però limiten l’obertura a aquesta mida, ja poden obrir. En canvi, si estan en un centre comercial, a hores d’ara, hauran d’esperar a la fase 2.

Puc anar al fisio que està a la ciutat veïna?

Només podrem sortir de Sabadell quan entrem a la fase 1. Aleshores et podràs moure per dintre la teva regió sanitària; en el nostre cas, la Metropolitana Nord, que inclou els Vallesos, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i el Maresme.

Puc portar la meva parella a treballar amb cotxe?

En les fases 0, 0,5 i 1 les persones que conviuen poden anar en el mateix vehicle.

Quan parlen de botigues, també són el Zara, Stradivarius, etc.?

Sí, sempre que no superin els 400 metres quadrats o tinguin l’espai reduït a aquesta mida. Els comerços i locals de menys de 400 metres quadrats poden obrir sense cita prèvia i amb un terç del seu aforament.

Els centres comercials obriran a partir de la fase 2, això sí, sense zones comunes i amb un 40% d’aforament.

Puc anar a una altra província?

No, i de moment no podràs fer-ho fins que superem la fase 3 i entrem a la ‘nova normalitat’. El govern central calcula que això serà al voltant del 22 de juny. Aleshores et podràs moure lliurement, amb l’únic requisit que tant la província de sortida com d’arribada estiguin en aquesta ‘nova normalitat’.

La meva mare fa anys a final d’aquest mes i no viu a Sabadell, la podré anar a veure?

Només podrem sortir de Sabadell quan entrem a la fase 1. Aleshores et podràs moure per dintre la teva regió sanitària; en el nostre cas, la Metropolitana Nord, que inclou els Vallesos, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i el Maresme.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top